Suomen lentokieltoa jatkettiin keskiviikkoon - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Suomen lentokieltoa jatkettiin keskiviikkoon

Suomen ilmatila pysyy suljettuna. Tuhka estää lennot ainakin keskiviikkoon kello 15 asti.

Tuhkapilven aiheuttama lentokaaos jatkuu Suomessa, mutta hellittää Keski-Euroopassa.­

19.4.2010 21:44 | Päivitetty 20.4.2010 18:17

Finnairin ja Blue1:n lennot on peruttu keskiviikkoon iltapäivään asti. Finnairin lennot on peruttu kello 15:een ja Blue1:n lennot kello 16:een saakka.

Air Ålandin lennot on peruttu kokonaan kuluvalta viikolta. Air Åland pyrkii tilanteesta riippuen aloittamaan lennot uudestaan ensi viikon maanantaina.

Suomen ilmatila pysyy yhä tulivuorenpurkauksen takia suljettuna. Lentoasemien ylläpidosta vastaavan Finavian mukaan tuhka estää lennot ainakin huomisaamuun kello yhdeksään asti.

Ilmatilan sulkeminen jatkuu viidettä päivää ja Finnairin liikenne on käytännössä täysin pysähdyksissä lukuun ottamatta muutamaa lentoa, jotka voitiin operoida eilen ilmatilan ollessa hetken avoinna.

- Olemme jatkuvasti valmiudessa käynnistämään toimintamme uudelleen. Odotammeviranomaisen päätöksiä tilanteen kehittymisestä, Finnairin operatiivinenjohtaja Erno Hildén kertoo.

Muun muassa Britanniassa, Ranskassa ja Belgiassa purettiin lentokieltoja tiistaiaamusta.

Lentoyhtiö British Airways on kuitenkin perunut kaikki lyhyen matkan lentonsa, koska viranomaiset ovat varoittaneet uudesta Islannista saapuvasta tuhkapilvestä.

Lufthansa puolestaan on ilmoittanut lentävänsä 200 lentoa.

Pariisin kahdella tärkeimmällä kentällä lennetään kolme neljästä kansainvälisestä lennosta.

Latviassa on poistettu kaikki rajoitukset lentoliikenteelle.

Norja on sulkenut jälleen ilmatilan maan lounaisosissa. Muun muassa maan toiseksi suurin lentokenttä Bergenissä on suljettu. Oslon lentokentän yllä ilmatila on kuitenkin vielä auki.

Eilen Norja ehti jo poistaa lentokiellon lähes koko maassa.

Irlannissa lentokieltoa on jatkettu aamulla. Puolassa viranomaiset ovat sulkeneet koko maan ilmatilan.

Maanantaina Euroopassa jäi lentämättä 70 prosenttia lennoista. Lentoja oli 8 700, kun aikataulujen mukaan niitä olisi ollut tavallisesti 28 000.

Euroopan lentoliikenteen odotetaan palautuvan normaaliksi torstaina, ennustaa Euroopan lennonjohdon yhteistyöelin Eurocontrol uutistoimisto AFP:n mukaan.

- Jos asiat näyttävät jatkossakin samalta kuin nyt ja tulivuori ei levitä tuhkaa Eurooppaan, toiminta palaa normaaliksi luultavasti torstaina, sanoo Eurocontrolin johtaja Bo Redeborn.

Redeborn sanoi The Economic Timesin mukaan, että Euroopassa olisi torstain jälkeenkin edelleen lentokieltoalue siellä, missä tuhkaa esiintyy.

Suomen kentätkiinni tiistai-iltaan

Suomen ilmatila sulkeutui jälleen kokonaan kaupallisilta lennoilta maanantaina puoliltaöin. Koneita ei laskeudu tai nouse miltään Suomen lentoasemalta tiistaihin kello 18:een asti. Tiistaina iltapäivällä lentokieltoa jatkettiin keskiviikkoaamuun kello 9:ään.

- Uusien ennusteiden mukaan näyttäisi siltä, ettei kaupallista lentoliikennettä voida harjoittaa ennen sitä, kertoi Finavian liiketoimintajohtaja Reijo Tasanen.

Liikennerajoitus ei toistaiseksi koske näkölentosääntöjen mukaan lentävää liikennettä, eli pääasiassa yleis- ja harrasteilmailua.

Tasasen mukaan varmaa ei ole sekään, että kentät tai joitakin kenttiä voitaisiin avattaisiin juuri tiistaina iltakuudelta. Hän viittasi maanantain tilanteeseen, jolloin muun muassa Helsinki-Vantaan ja Turun lentoasemat jouduttiin sulkemaan kolme tuntia aiottua aiemmin.

- Säässä tapahtuu yllättävän nopeita käännöksiä. Siksi on erittäin vaikea sanoa, mikä on tilanne tiistaina kello 18:n jälkeen.

Aukko tuhkapilvessä aukaisi Suomessa kolme lentoasemaa hetkeksi maanantaina.

"Vilkkainta" oli Helsinki-Vantaalla, josta lähti viisi ja jonne tuli kolme lentoa. Tampere-Pirkkalan ja Turun lentoasemilla oli tätäkin hiljaisempaa.

Maanantaina kentistä myöhäisimpään auki ollut Tampere-Pirkkala sulkeutui puoliltaöin.

Helsinki-Vantaalla ja Turussa lentoliikenne oli loppunut jo iltakahdeksalta, kolme tuntia alun perin aiottua aiemmin.

Finavia päätti lyhentää Helsinki-Vantaan ja Turun aukioloaikoja saatuaan Ilmatieteen laitoksen uudet ennustekartat, jotka kertoivat vulkaanisessa tuhkaesiintymässä tapahtuneista muutoksista.

Ilman tuhkapitoisuus oli maanantaina tilapäisesti alhaisempi Pohjoismaiden keskiosissa, mutta uusi tiheämpi tuhkapilvi saapuu lännestä tiistaina.

Suomeen busseillaja lautoilla

Finnair järjestää kuljetusta Suomeen jääneille ja vastaavasti muualle Eurooppaan jääneille matkustajilleen laivoilla ja busseilla.

Jo 100 000:n Finnairin asiakkaan matka on peruuntunut ja noin 15 000 matkustajaa ei ole vielä päässyt palaamaan kotiin.

Laivayhtiöiden paikat ovat olleet tupaten täynnä. Moskovan- ja Pietarin-juniin on sen sijaan jäänyt tilaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?