Amstettenin hiljainen suru - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Amstettenin hiljainen suru

Tämä osoite on painunut lähtemättömästi itävaltalaisten mieliin. Ybsstrasse 40, Amstetten.

2.5.2008 6:22

Kauhujen talo on ulkoisesti kuin mikä tahansa korttelin vanhoista kivirakennuksista. Sivukadulla yötä päivää partioivat televisiokanavien lähetysautot kuitenkin kertovat, että jotakin poikkeuksellista on tapahtunut.

Talon takapihaa suojaavasta korkeasta pensasaidasta on tullut kulissi Josef Fritzlin hirmuteoille ja tämän perheen kärsimyksille.

Pensasaidan takana, puutarhan ja talon alla, on se muutaman kymmenen neliömetrin vankityrmä, jossa Fritzl piti tytärtään Elisabethia 24 vuotta vankina. Ja jossa hän käytti tytärtään yhä uudelleen hyväksi ja siitti tälle seitsemän lasta.

- Kauheaa, käsittämätöntä, järkyttävää, toistelevat kadulle uskaltautuneet itävaltalaiset.

Harva jaksaa sanoa enempää. He ovat amstetteniläisiä ja lähikylien asukkaita, joiden on ollut pakko tulla katsomaan uskomattoman tragedian tapahtumapaikkaa. Samalla oma uteliaisuus hävettää.

Insestitalon naapurien sokki ja avuttomuus on vaihtunut hiljaiseen suruun. Hieman kauempana asuva Johann, 59, ymmärtää lähistön asukkaiden hiljentymisen. Heiltä on kysytty tarpeeksi usein, mikseivät he olleet huomanneet mitään.

- Ihmiset ovat päivät töissä ja puuhissa omien perheidensä kanssa. Ei siinä ole aikaa tarkkailla, mitä viereisen aidan takana tapahtuu, mies miettii.

Anna Kauppi, Amstetten

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?