Karpit hyökkäävät - käyttäkää myrkkyä! - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Karpit hyökkäävät - käyttäkää myrkkyä!

Illinoisin osavaltio Yhdysvalloissa on ryhtynyt kovaan taisteluun pitääkseen tuhoisat aasiankarpit pois Suurista järvistä. Kokonainen Michiganjärveen johtava kanava myrkytetään karppien tappamiseksi.

Aasiankarppi on oikea suursyömäri.

3.12.2009 22:34

Aasiankarppi on vaarallinen tulokaslaji, joka uhkaa sotkea Suurten järvien ekosysteemin. Laji tuotiin 1970-luvulla Kiinasta, jolloin karppeja käytettiin Mississippijoen kalanviljelyaltaiden puhdistamiseen levästä.

Aasiankarppi painaa aikuisena 18-36 kiloa. Se kutee kolme kertaa vuodessa ja syö planktonia ja levää vauhdilla, johon muut kalalajit eivät pysty.

Karppien pääsy Suurille järville olisi vakava uhka alueen miljardien arvoiselle kalastusteollisuudelle, sillä ne kuluttaisivat muiden kalojen käyttämän ravinnon nopeasti loppuun.

- Jos ne kerran pääsevät sinne, ei niitä enää voi pysäyttää, sanoi Suurten järvien suojeluyhdistyksen edustaja Joel Brammeier uutiskanava CBS:lle.

Ympäristöviranomaiset ovat nyt myrkyttäneet väliaikaisesti Mississippijoesta Michiganjärveen johtavan kanavan, jotta karpit eivät pääsisi joesta järville. Vajaat 10 kilometriä pitkässä kanavassa on jo kaksi sähköistä kalaestettä, mutta ne on jouduttu kytkemään irti huollon ajaksi.

Taistelu alkaa: myrkkyä kanavaan.

Henkitoreissaan olevat kalat on helppo korjata pois kanavasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?