G8-mellakoita yritetään hillitä hajukokeilla - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

G8-mellakoita yritetään hillitä hajukokeilla

Poliisin turvatoimet G8-huippukokouksen alla ovat herättäneet Saksassa laajaa kritiikkiä. Virkavalta on tarttunut varsin erikoisiin toimenpiteisiin hillitäkseen globalisaation vastustajien mahdollisia iskuja ja mellakoita.

26.5.2007 7:11

Suurin meteli on noussut hajukokeista, joihin mallia on otettu entisestä Itä-Saksasta. Niin sanottu Stasi-metodi auttaa koiria jäljittämään epäiltyjä isoista ihmismassoista.

Hajunäytteet poliisi on ottanut kotietsintöjen yhteydessä henkilöiltä, joiden se epäilee suunnittelevan iskua huippukokoukseen. Epäiltyjen oli tartuttava hajunäytteen antamiseksi metalliputkeen kaksinkäsin.

Poliitikot ovat oikeusministeri Brigitte Zypriesiä myöten kritisoineet menettelyä. Radioasema Hessischen Rundfunkin haastatteleman Zypriesin mukaan epämukava tunne syntyy jo siitä, jos on nähnyt Stasi-museossa säilytettäviä hajunäytepurnukoita.

Liittovaltion tietosuojavaltuutetun mukaan kehon hajut ovat intiimejä, joista voi selvitä myös henkilön sairauksia, ruokailutottumuksia ja muita yksityisasioita.

- Mielestäni tämä (menetelmä) on hyvin kyseenalainen, kritisoi Peter Schaar sanomalehti Kölner Stadt-Anzeigerissa.

G8-maiden huippukokous järjestetään Itämeren rannalla Heiligendammissa lähellä Rostockia 6.-8. kesäkuuta. Paikalle odotetaan ympäri maailmaa jopa sataa tuhatta mielenosoittajaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?