Liki 200 pidätettiin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Liki 200 pidätettiin

Ainakin 10000 mielenosoittajaa vaati lauantaina Washingtonissa Irakin sodan lopettamista, amerikkalaisjoukkojen vetämistä pois ja presidentti George W. Bushin haastamista oikeuteen.

Ainakin 10000 mielenosoittajaa vaati lauantaina Washingtonissa Irakin sodan lopettamista, amerikkalaisjoukkojen vetämistä pois.

16.9.2007 8:36 | Päivitetty 16.9.2007 21:41

Mielenilmaus johti lähes 200 henkilön pidätykseen. Viranomaiset turvautuivat muutenkin harvinaisen koviin otteisiin.

Valkoiselta talolta Capitol-kukkulalle marssi lauantaina monituhatpäinen sodanvastustajien joukko.

Levottomuudet alkoivat, kun osa heistä asettui makuulle kukkulan edessä olevalle kentälle ja osa yritti kiivetä Capitolin portaille pystytetyn aidan yli.

- Silloin poliisi hermostui ja alkoi pidättää satunnaisia ihmisiä, kertoi paikalla ollut Claire Flanagan, 17.

- Mielenosoittajat eivät olleet missään vaiheessa väkivaltaisia, mutta poliisi ryhtyi käyttämään pippurisuihketta. Haistoin myös kyynelkaasua. Silmiäni alkoi kirvellä, ja se oli jo pelottavaa, kertoi Flanagan.

Mielenosoittajat joutuivat Flanaganin mukaan myös sanasotaan Irakin-operaatiota puoltavan vastamielenosoittajajoukon kanssa.

- He haukkuivat meitä Osama bin Ladenin parhaiksi kavereiksi ja kätyreiksi. Me huusimme heille, että he ovat aivopestyjä.

Mielenosoitukseen osallistui mm. Irakissa sotineita ja siellä kuolleiden sotilaiden omaisia.

Mielenosoittajat marssivat Valkoiselta talolta Capitolin kukkulalle, missä sodan puolustajat järjestivät oman mielenosoituksensa.

Kyseessä on ensimmäinen kerta pitkään aikaan, kun sodanvastainen mielenosoitus on johtanut joukkopidätyksiin Yhdysvalloissa. Keväällä pidetyn mielenosoituksen aikana poliisin suojiin joutui vain viisi protestoijaa, ja tammikuussa järjestetty mielenilmaus oli myös rauhallinen.

Tällä kertaa osanottajia oli huomattavasti enemmän. Sodanvastainen liike alkaakin voimistua, ja osasyynä siihen on Valkoisen talon sodan jatkamista puoltava asenne.

Sodan puolustajien mielenosoitukseen osallistui kourallinen ihmisiä. Heidän kylteissään luki mm. "Voittakaa sota tai hävitkää Jihadille."

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?