Etelä-Afganistanissa tuhoisa räjähdys - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Etelä-Afganistanissa tuhoisa räjähdys

Kymmeniä ihmisiä sai sunnuntaina surmansa räjähdyksessä Arghandabissa Kandaharin liepeillä Etelä-Afganistanissa. Kyseessä oli itsemurhaisku paikalle, jonne sadat ihmiset olivat kokoontuneet seuraamaan koiratappeluja. Kuolleiden joukossa oli myös kymmenkunta lasta.

Kandaharin itsemurhaisku on Afganistanin tämän vuoden verisin.

17.2.2008 8:57 | Päivitetty 17.2.2008 14:26

Alustavien arvioiden mukaan kuolleita oli ainakin 80, ja haavoittuneita viitisenkymmentä. Tarkkoja lukuja ei pystytty antamaan, koska haavoittuneita kuljetettiin eri sairaaloihin ja omaiset olivat kuljettaneet osan ruumiista pois.

Näky räjähdyspaikalla oli lohduton: kenkiä, vaatteita, verta ja repeytyneitä jäseniä oli kaikkialla. Joidenkin vainajien taskuissa olleet matkapuhelimet soivat taukoamatta.

- Kahden koiran taistelu oli juuri alkanut, kun kuulin valtavan räjähdyksen. Seuraavaksi kaikkialla olikin kuolleita ja haavoittuneita. Laskin ainakin 40 ruumista, kertoi paikalla ollut Abdul Karim uutistoimisto AFP:lle.

Kuolleiden joukossa oli Kandaharin poliisin päällikkö Abdul Hakim. Silminnäkijöiden mukaan Hakimin henkivartijat tulittivat räjähdyksen jälkeen summittaisesti väkijoukkoa tappaen useita ihmisiä.

Taleban-liikkeen edustaja ei kommentoinut tapahtumaa. Taleban-kapinalliset ovat tehneet alueella useita itsemurhaiskuja ja räjäyttäneet tienvarsipommeja.

Koiratappelut ovat suosittuja talviaikoina Afganistanissa. Taleban-hallinto kielsi ne aikoinaan islamin vastaisina.

Kandaharin räjähdys kuuluun tuhoisimpiin sen jälkeen kun talebanit syrjäytettiin vuonna 2001. Marraskuussa 79 ihmistä, heistä valtaosa lapsia, sai surmansa itsemurhaiskussa Baghlanissa maan pohjoisosassa.

Viime vuosi oli Afganistanissa verisin sitten talebanien kaatumisen. Yli 6 000 ihmistä sai surmansa 140 itsemurhaiskussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?