Parhaat vaaliaseet esiin Iowassa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Parhaat vaaliaseet esiin Iowassa

Yhdysvaltain presidenttikisassa on marssitettu kirjaimellisesti esiin parhaat aseet, kun ehdokkaat ovat kampanjoineet viime päivät kiivaasti Iowan osavaltiossa. Siellä ratkaistaan ensimmäinen osakilpailu puolueiden omien ehdokkaiden kesken torstaina 3. tammikuuta järjestettävissä vaalikokouksissa.

Mike Huckabee esitti fasaanimetsällä aitoa erämiestä vedotakseen iowalaisäänestäjiin. Esivaalit käynnistyvät jo torstai-iltana 3. tammikuuta.

2.1.2008 0:03 | Päivitetty 2.1.2008 1:19

Ex-presidentti Bill Clinton on kiertänyt vaimonsa Hillaryn kampanjaveturina Iowassa tilaisuudesta toiseen hengästyttävällä tahdilla. Hillarylla onkin viimeisimpien mielipidemittausten mukaan vielä kirittävää, sillä demokraattien kisaa osavaltiossa johtaa täpärästi senaattori Barack Obama.

Ex-presidentti väänsi uudenvuodenpäivänä vitsiä siitä, kuinka hän normaalisti katsoo aina päivän perinteiset jalkapallo-ottelut, mutta nyt hän lähti puhumaan vaimonsa ja tämän tärkeän asian puolesta:

- Vaimoni katsahti minuun ja sanoi: Nyt kaikkien näiden vuosien jälkeen uskon, että todella rakastat minua. Sinä missaat kuusi peliä tänään, Bill Clinton nauratti yleisöään.

Myös Clintonien tytär Chelsea on ollut mukana kaikissa kampanjatilaisuuksissa. Hän ei ole kuitenkaan lausunut sanaakaan toimittajille.

Kansanmies Huckabee

Republikaanien Iowan-kisaa puolestaan johtaa rajusti kirinyt Mike Huckabee. Hän on keskittynyt kampanjassaan luomaan itsestään kuvaa kansanmiehenä.

Huckabee on lenkkeillyt hyytävässä pakkassäässä, ja viime viikolla hän hyppäsi täydessä metsästysvarustuksessa lava-autoon ja lähti kuvaaja-armeija vanavedessään fasaanimetsälle.

Pian yksi onneton lintu osuikin Arkansasin ex-kuvernöörin 12-kaliiperisen haulikon tähtäimeen.

- Siinä näette miten käy, jos tulee tielleni, Huckabee vitsaili.

Hän viittasi lausahduksellaan myös vastaehdokkaisiinsa, jotka ovat hyökänneet yllätyssuosikin kimppuun voimakkaasti viime aikoina. Huckabee yritti samalla näyttää iowalaisille, että hänestä löytyy kylliksi erämiestä, jota maaseutuvaltaisen osavaltion asukitkin voivat äänestää.

- Ehkä tämä osoittaa, että minä todellakin ymmärrän ulkoilmaelämää ja sen kulttuuria, Huckabee kommentoi.

Republikaanien kisa on Iowassa aivan tasoissa mielipidemittausten mukaan. Voiton - ja ensimmäiset tärkeät valitsijamiesäänet - korjaa osavaltiosta joko Mitt Romney tai Mike Huckabee. Liian vapaamielisenä pidetty Rudy Giuliani ei osavaltion uskonnolliseen oikeistoon vetoa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?