Kohuraportti: FBI olisi voinut estää syyskuun terrori-iskut - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kohuraportti: FBI olisi voinut estää syyskuun terrori-iskut

Yhdysvalloissa eilen julkistettu kohuraportti väittää, että 3000 ihmistä surmanneet syyskuun 11. päivän terrori-iskut olisi voitu välttää.

11.6.2005 0:00

Yhdysvaltain oikeusministeriön ylitarkastajan raportti arvostelee kovin sanoin liittovaltion poliisin FBI:n toimia ja se paljastaa säälimättä, miten monta tilaisuutta terroristien suunnitelmien paljastamiseen tuhlattiin.

Vielä pari kuukautta ennen iskuja FBI:n agentti varoitti raportissaan, että Osama bin Laden on organisoimassa järjestelmällistä suunnitelmaa, jossa nimenomaan lentokoneet ovat terroristien aseina.

Erityisesti FBI:n agentti mainitsi kaksi salaliiton jäsentä, Nawfar al-Hazmin ja Khalid al-Midharin. Nimet komeilivat muutamaa kuukautta myöhemmin Pentagoniin iskeytyneen koneen kaappaajien joukossa.

San Diegossa Kaliforniassa asuvaa kaksikkoa koskevat tiedusteluraportit eivät kuitenkaan saneet tuolloin aikaan minkäänlaista reaktiota.

- FBI epäonnistui merkittävästi käsitellessään näitä asioita ja tämä haittasi sen mahdollisuuksia paljastaa ja estää syyskuun 11. päivän iskut, raportissa todettiin yksiselitteisesti.

Raportti on musertava lista FBI:n byrokratiasta, välinpitämättömyydestä sekä kateudesta keskustiedustelupalvelu CIA:n ja FBI:n välillä. Yksi selkeä syy tuhoisaan epäonnistumiseen oli juuri tiedonkulun puute näiden kahden tiedustelujärjestön välillä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?