Varas palautti ikonin Eremitaasiin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Varas palautti ikonin Eremitaasiin

Eremitaasin työntekijöitä odotti maanantaiaamuna iloinen yllätys museon ikkunalaudalla.

6.10.2008 17:13

Kun työntekijät avasivat Eremitaasin ikkunaverhoja, he huomasivat ikkunalla yllättäen tumman muovikassin.

Paketin sisältä paljastui 1800-luvulta peräisin oleva ikoni, jonka varkaus havaittiin vuonna 2006.

Ikoni oli jätetty osastolle, jossa otetaan normaalisti vastaan museoon tulevia uusia näyttelyesineitä.

- Eremitaasi ilmaisee tyytyväisyytensä tapaan, jolla ikonin haltijaksi päätynyt henkilö toimi. Toivomme, että hänen esimerkkiään seuraavat muutkin, pietarilaismuseon johto lausui uutissivusto Fontanka.ru:lle.

Heinäkuussa 2006 Eremitaasissa paljastui laaja taidevarkaus: yhteensä 221 erilaista taulua ja esinettä havaittiin kadonneiksi.

Jäljet johtivat museon venäläisen taiteen osaston työntekijään Larisa Zavadskajaan, joka menehtyi sittemmin tutkimusten aikana. Oikeuteen joutui hänen miehensä Nikolai Zavadski, joka tuomittiin viideksi vuodeksi työleirille.

Vaimon todettiin vieneen museosta 6-7 vuoden aikana salaa tavaroita, jotka hänen miehensä realisoi eteenpäin pietarilaisten antikvariaattien kautta.

Tutkinnan aikana Zavadski pystyi palauttamaan museolle takaisin viisikymmentä erilaista esinettä, mutta valtaosa jäi yhä kadoksiin.

Nyt löytynyt ikoni on yksi näistä esineistä. Oletettavaa on, että ikonin pariskunnalta ostanut taho ei ole saanut sitä myytyä tai on tullut tunnontuskiin tietäessään sen varastetuksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?