Varsova peittyi kynttilöihin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Varsova peittyi kynttilöihin

Varsovan presidentinpalatsin edusta peittyi lauantai-iltana kymmeniin tuhansiin kynttilöihin, kun puolalaiset saapuivat kunnioittamaan Smolenskin lentoturmassa kuolleen presidentin Lech Kaczynskin muistoa.

Varsovan sotilaskirkon alttarilla oli esillä kahden turmassa kuolleen papin kuvat.

11.4.2010 11:53

- Hän oli maamme johtaja, hän piti huolta kansastamme, 20-vuotias Sylvia Suchecka sanoi ja valmistautui laskemaan kynttiläänsä presidentinpalatsin eteen.

- Emme halunneet jäädä kotiin, nyt kaikkien pitää olla täällä, ystävätär Aleksandra Becheicka, 20, sanoi.

Ja siltä tuntui, että lähes kaikki liikkeelle kykenevät varsovalaiset olivat saapuneet. Varsovan keskustassa ja presidentinpalatsin edustalla oli kymmeniä tuhansia kynttilöitä, joista nouseva lämpö sai viileän kevätilman väreilemään.

Tunnelma oli harras, mutta ihmiset eivät itkeneet, vaan osoittivat hiljaista kunnioitustaan.

Satojen metrien jäähyväisjono

Toisinaan ihmiset ryhtyivät spontaanisti laulamaan Puolan kansallishymniä. Kadunkulmissa ja muistomerkeillä oli lukuisia kuoroja, jotka esittivät surumusiikia. Kynttilöiden laskemisen jälkeen ihmiset suuntasivat satoja metrejä pitkään jonoon, joka johti presidentinlinnan pihaan. Siellä puolalaiset saattoivat kirjoittaa jäähyväisensä muistokirjaan.

- Tämä on suurin tragedia Puolassa sodan jälkeen. Tämä on kipeä päivä Puolalle, siksi halusin kirjoittaa muistosanani, Katarzyna Krezalek sanoi.

Ihmiset ojensivat tulppaaneja ja muita kukkia sotilaille, jotka puolestaan laskivat ne presidentin ja hänen vaimonsa valokuvien eteen kohonneeseen suureen kasaan.

Pitkään aamuyöhön asti varsovalaiset olivat liikkeellä. Sankat väkijoukot kokoontuivat puolalaisen sotilaan ja patriootin Joseph Pildsuskin mukaan nimetylle aukiolle, josta kommunismiaikana tuli tärkeä vastarinnan osoittamisen paikka. Osa suuntasi kirkkoihin, joiden ovet olivat auki. Erityisen suosittu oli sotilaskirkko, jonka seinään on kiinnitetty Katynin joukkomurhassa 70 vuotta sitten kuolleiden puolalaisten nimet.

Tänään puoleltapävin (kello 13 Suomen aikaa) koko Puola hiljenee, kun kansakunta pysähtyy muistamaan lentoturman uhreja hiljaisella hetkellä.

Mies polvistui rukoilemaan kynttilämeren ääreen.

Presidentinlinnan edustalle oli tuotu kymmeniätuhansia kynttilöitä.

Sylvia Suchecka (oik.) ja Aleksandra Becheicka sytyttivät kynttilät presidentin muistolle.

Presidentinlinnan pihalla on muistokirja jäähyväisiä varten.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?