Oppositio ärähti Pakistanissa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Oppositio ärähti Pakistanissa

Pakistanin poliittinen kiistely on kuumentunut jälleen lähelle kiehumapistettä. Oppositio syyttää hallitusta kovin sanoin demokratian pelisääntöjen rikkomisesta.

15.3.2009 14:20

-Olette nähneet koko maan muuttuvan poliisivaltioksi, oppositiojohtaja Nawaz Sharif julisti toimittajille Lahoressa kotitalonsa edessä sunnuntaina.

Entinen pääministeri syytti presidentti Asif Ali Zardaria moraalittomaksi perustuslain rikkojaksi, joka yrittää sulkea opposition suun sulkemalla johtavat poliitikot kotiarestiin. Sisäministeriö yritti tuloksetta vakuutella, että Sharif ei ole muodollisesti kotiarestissa vaan mellakkapoliisin suojeluksessa.

Pakistanin hallituksen keinot ovat entuudestaan tuttuja - myös Zardarille, jonka puoliso Benazir Bhutto istui aikanaan kotiarestissa.

Zardari näyttää pönkittävän horjuvaa asemaansa samoin keinoin kuin Bhutton vastustajat aikanaan, koska hän ei perinyt murhatun vaimonsa kansansuosiota. Sen sijaan Sharif on suositumpi kuin koskaan, minkä takia hänen puheillaan on painoarvoa enemmän kuin ennen.

Nyt oppositio kertoo poliisin ahtavan taas aktivisteja pidätysselleihin mielenosoituksen edellä. Lahoressa mielenosoittajat saivat silmilleen poliisin kyynelkaasua.Lisäksi poliisi pysytti ympäri maata tiesulkuja, jotta kaikki halukkaat eivät pääsisi maanantaiksi osoittamaan mieltään pääkaupunkiin. Oppositio uhosi marssivansa jalan Islamabadiin, jos poliisi takavarikoi bussit kuten Lahoren lakimiehille kävi.

Kiista sikisi korkeimmasta oikeudesta

Oppositio on takajaloillaan, koska korkein oikeus eväsi torstaina Sharifilta oikeuden toimia korkeassa poliittisessa asemassa. Moni lakimies on suivaantunut oikeuslaitoksen sotkemisesta kerta toisensa jälkeen politiikkaan.

Lakimiehiä suututtaa se, että Zardari ei ole vastoin lupaustaan nimittänyt korkeimman oikeuden päälliköksi edeltäjänsä Pervez Musharrafin erottamaa lakimiestä.Kiivas kuohunta pakotti Zardarin lupailemaan myönnytyksiä sekä Sharifille että lakimiehille. Zardarin sovinnoneleistä huolimatta moni pelkää, että poliittinen kriisi ryöstäytyy taas verenvuodatukseksi.

Poliittisen kiistelyn varjoon tahtoo jäädä Pakistanin uhkaavin kesto-ongelma - islamin nimiin vannovien ääriryhmien väkivalta. Sunnuntaina talebanit hyökkäsivät Afganistaniin matkalla olleen ruokakuljetuksen kimppuun. Hyökkääjät sytyttivät polttopommeilla tuleen 20 ruokarekkaa Peshawarin lähellä, kertoi poliisi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?