Israel etenee Libanonissa päätöslauselmasta huolimatta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Israel etenee Libanonissa päätöslauselmasta huolimatta

Israel on jatkanut hyökkäyksiään Libanonissa sen jälkeen, kun YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi yksimielisesti tulitaukoa vaativan päätöslauselman.

12.8.2006 7:30 | Päivitetty 12.8.2006 18:39

Israelin armeija on kuljettanut satoja sotilaita helikoptereiden kyydissä Etelä-Libanoniin, kertoi armeijan tiedottaja.

- Olemme tehneet laajamittaisen helikopterioperaation, jonka turvin satoja sotilaita lennätettiin Etelä-Libanoniin, tiedottaja kertoi.

Operaatio on armeijan mukaan osa laajennettua maahyökkäystä. Israelin joukot ovat edenneet päivän mittaan kohti Litanijokea aikomuksenaan siivota alue Hizbollahin taistelijoista. Israelin ilmaiskut ovat surmanneet noin 20 ihmistä muun muassa Tyroksen lähellä sijaitsevassa kylässä sekä Sidonin kaupungissa.

Israelin hävittäjät tekivät ilmaiskuja tuhoten ilmeisesti Sidonin kaupungin energiantuotantolaitoksen.

Eilen Israelin pommitukset surmasivat ainakin seitsemän Etelä-Libanonista pakenemassa ollutta siviiliä. Israel ilmoitti luulleensa siviilien saattuetta Hizbollahin asekuljetuksiksi, mutta myönsi erehtyneensä.

Noin 40 kilometriä Beirutista etelään sijaitsevaa Sidonia pommitettiin vasta toista kertaa yli kuukauden ajan jatkuneen sodan aikana.

Myös Hizbollah ampui aamun aikana kymmeniä raketteja Israelin puolelle.

Hizbollah hyväksyy päätös-lauselman pitkin hampain

Hizbollah-johtaja Hassan Nasrallah ei aio estää Libanonia hyväksymästä YK:n Lähi-itä-päätöslauselmaa. Hän kuitenkin piti joitakin lauselman kohtia epäoikeudenmukaisina ja katsoi, että Hizbollahilla on oikeus taistella Israelin joukkoja vastaan niin kauan kuin ne pitävät hallussaan Libanonin alueita.

Nasrallah lisäsi Hizbollahin suostuvan YK:n välittämään tulitaukoon.

- Jos tulitauosta päästään sopuun joko YK:n pääsihteerin Kofi Annanin välityksellä tai Libanonin ja Israelin sopimuksella, vastarintamme mukautuu siihen, hän muotoili.

Hänen mukaansa Hizbollahin taistelijat myös tekevät yhteistyötä Etelä-Libanoniin sijoitettavien libanonilaissotilaiden ja YK-joukkojen kanssa.

Muodollinen hyväksyntä tuli-tauolle odotettavissa pian

Libanonin ja Israelin odotetaan antavan lausumalle muodollinen hyväksyntänsä piakkoin. Libanonin hallitus kokoontuu käsittelemään sitä vielä tänään, Israel todennäköisesti huomenna.

Israel uskoo tulitauon Hizbollah-järjestön kanssa astuvan voimaan maanantaihin mennessä, kertoo israelilainen Ynet-uutispalvelu uutistoimisto Reutersin mukaan.

Ynet siteeraa pääministeri Ehud Olmertia lähellä olevia lähteitä, joiden mukaan Israelin armeija lopettaa hyökkäyksensä Etelä-Libanonissa tulitauon astuttua voimaan. Israelin hallitus ei tuoreeltaan kommentoinut tietoja. Olmert on jo ilmoittanut tukevansa päätöslauselmaa.

YK:n asiantuntijat puolestaan uskoivat, että tulitaukoon päästään välittömästi Libanonin ja Israelin hallitusten hyväksyttyä päätöslauselman.

- Väkivaltaisuuksien lopettamisen pitäisi astua voimaan niin pian kuin mahdollista. Liian monta ihmishenkeä on jo menetetty, pääsihteeri Kofi Annanin Libanonissa toimiva edustaja Geir Pedersen sanoi.

Libanonin ministeri Marwan Hamadehin mukaan maan hallitus antanee päätöslauselmasta virallisen kantansa vielä tänään. Hän sanoo lauselman täyttävän Libanonin hallituksen toiveet siitä, että se saisi ulotettua suvereniteettinsa ja hallintansa koko maan alueelle.

Hamadeh korosti uutistoimisto AFP:lle päätöslauselman täytäntöönpanon tärkeyttä. Hänen mukaansa Israel ei saa käyttää päätöslauselmaa sotatoimien jatkamisen verukkeena.

YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyipäätöslauselman yksimielisesti

YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi lauantain vastaisena yönä yksimielisesti päätöslauselman, jossa vaaditaan taistelujen lopettamista Israelin ja Hizbollahin välillä. Samalla se valtuutti 15 000 vahvuisen rauhanturvaajajoukon valvomaan tulitaukoa.

Yhdysvaltojen ja Ranskan luonnostelemassa päätöslauselmassa vaaditaan Israelin joukkojen poistumista Libanonista taistelujen lakattua. Hizbollahin tulee lopettaa hyökkäyksensä Israeliin.

Yhdysvaltain ulkoministeri Condoleezza Ricen mukaan päätöslauselma saattaa luoda perustan kestävälle rauhalle Israelin ja Libanonin välillä.

Kofi Annan sanoi kuitenkin, että päätöslauselman valmistelemiseen käytetty aika on horjuttanut pahasti maailman luottamusta turvallisuusneuvostoon.

Päätöslauselmasta äänestettiin viikkojen tuskallisten neuvottelujen tuloksena. Israelin ja Libanonin välinen konflikti alkoi, kun Hizbollah-järjestön sissit sieppasivat kaksi israelilaista sotilasta rajakahakassa 12. heinäkuuta.

Euroopan unionin ulkopoliittinen edustaja Javier Solana sanoi tänään olevansa erittäin tyytyväinen YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmaan.

- Päätöslauselman aikaansaaminen kesti ehkä liian kauan, mutta nyt se on hyväksytty turvallisuusneuvostossa yksimielisesti. Toivon tulitauon astuvan voimaan molempien hallitusten hyväksyttyä päätöslauselman, Solana sanoi Beirutissa.

Myös EU:n puheenjohtajamaana toimiva Suomi otti uutisen päätöslauselman syntymisestä tyytyväisenä vastaan. Lausunnossaan se kehotti osapuolia kunnioittamaan päätöslauselmaa ja panemaan sen täytäntöön viipymättä. (STT-IS)

Päätöslauselma hyväksytään (Reuters)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?