Putin piipahti rajalla - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Putin piipahti rajalla

Venäjän pääministeri Vladimir Putin vieraili tiistaina Suomen rajalla Torfjanovkan raja-asemalla. Vaalimaan vastaraja-asemalla mukana oli myös Venäjän liikenneministeriön delegaatio. Putin piti näin pääministeri Matti Vanhaselle (kesk.) antamansa lupauksen käydä henkilökohtaisesti tutustumassa rajaruuhkaan.

25.11.2008 19:48

Suomalaisviranomaiset eivät kuitenkaan osallistuneet mitenkään Putinin pikaiseen vierailuun. Putin kävi passintarkastustiloissa, seurasi kuorma-autojen lastin tarkastusta sekä tullin toimintaa. Alle puolessa tunnissa pääministerin helikopteri jatkoi matkaansa kohti Pietaria. Putin ei antanut vierailullaan ainuttakaan lausuntoa medialle.

Venäjä on toistuvasti luvannut tarttua toimeen Suomen ja Venäjän rajaruuhkien vähentämiseksi. Hankkeen keskiössä on juuri rajapari Torfjanovka ja Vaalimaa. Molempia aiotaan uudistaa laajasti ja työt ovat jo käynnissä.

Rekka- ja henkilöliikenne on tarkoitus erottaa toisistaan ja rajalle perustaa erityinen rekkakäytävä. Venäjän puolelle on määrä tulla uusia tarkastuspisteitä sekä 400 rekan rekkaparkki.

Samalla myös Suomen puolelle aiotaan rakentaa uusia rekkakaistoja sekä 1000 rekan rekkaparkki. Venäjän uudistuksen maksavat noin 30 miljoonaa euroa. Suomen puolella pelkkä rekkaparkki tulee maksamaan noin 25 miljoonaa euroa. Hankkeen on tarkoitus valmistua Venäjän puolella 2010 ja Suomen puolella 2011.

-Uudistus tulee selvästi helpottamaan rajan tilannetta ja nostamaan käsittelynopeutta. Jonothan ovat pahimmillaan olleet noin 60 kilometriä, kertoo kansainvälisten asioiden neuvos Silja Ruokola liikenne- ja viestintäministeriön Venäjän osastolta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?