Pandemrix ja narkolepsia -yhteydet tutkitaan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Euroopan lääkevirasto tutkii narkolepsian ja rokotteen yhteyden

Pandemrix-rokotteen ja narkolepsian välisen mahdollisen yhteyden selvittely siirtyi perjantaina eurooppalaiselle tasolle.

Euroopan lääkevirasto tutkii narkolepsian ja Pandemrixin yhteyden.­

27.8.2010 16:10 | Päivitetty 27.8.2010 19:38

Euroopan lääkevirasto EMA otti etenkin Suomessa ja Ruotsissa ilmi tulleet epäilyt siinä määrin vakavasti, että se ilmoitti ottavansa ohjat tutkimuksissa.

Syksyn aikana selvitetään, onko Euroopassa laajalti käytetty Pandemrix-sikainfluenssarokote voinut aiheuttaa harvinaisen nukahtamissairauden puhkeamisia. Rokotetta saaneiden sairastuneiden määrää aiotaan myös verrata taudin todennäköiseen yleiseen ilmenemismäärään.

Rokotetta on Euroopassa saanut viime vuoden syyskuusta alkaen yli 30 miljoonaa ihmistä - Selvää on, että tämä otetaan tosissaan. Toistaiseksi tilanne on kuitenkin se, ettei syy-yhteyttä ole todettu, vaan vain ajallinen yhteys, korosti Lääketurvallisuus ja -informaatio -yksikön päällikkö Kirsti Villikka Fimeasta.

Toisaalta epäilyjä on vain muutamasta maasta, vaikka rokotetta on annettu yli kymmenessä, joten selvityksissä etsitään myös mahdollisia muita syitä narkolepsiatapausten lisääntymiseen.

Uusia epäilyjä ei tiedossa

Villikka keskusteli ilmi tulleista epäilyistä perjantaina EMA:n puhelinkokouksessa, johon osallistui asiantuntijoita myös muun muassa muista epäilymaista, Ruotsista ja Ranskasta. Suomessa epäilyjä on tullut ilmi tähän mennessä 17, joista valtaosa on lapsipotilaita. Lisäksi tapauksia on Ruotsissa, Ranskassa ja Norjassa.

Uusia epäilyjä rokotteen aiheuttamasta narkolepsiasta ei tullut ilmi keskusteluissa. Villikan mukaan tulevissa selvityksissä käydään tarkasti läpi muun muassa tehdyt narkolepsiadiagnoosit.

- On varmistettava, että diagnoosit on tehty yhtenäisin kriteerein. Lisäksi on tarkistettava, onko sellaisia tapauksia, että narkolepsiadiagnoosi on tullut, mutta henkilöä ei olekaan rokotettu.

Selvityksiä vetää EMA:n lääkevalmistekomitea. Se kokoontuu ensi kuun lopulla päättämään tarkemmin, millaisia selvityksiä tarvitaan. Komiteassa on jäseniä kaikista EU-maista, myös Suomesta.

Villikan mukaan myöskään rokotusten keskeytyksistä muissa maissa ei perjantaina kerrottu. Suomi on toistaiseksi ainoa maa, jossa rokotteen käyttöä kampanjamaisissa joukkorokotuksissa ei tällä erää suositella.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?