Sotakuvasta nousi kohu - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Sotakuvasta nousi kohu

Arvostettu uutistoimisto Reuters julkaisi toissa päivänä Israelin ilmahyökkäyksen jälkeen valokuvan, jossa kaksi vankkaa savupilveä nousi rakennusten ylle Beirutin esikaupunkialueella.

7.8.2006 8:54

Lukuisat ammattivalokuvaajat alkoivat välittömästi ihmetellä joitain kuvassa ilmenneitä omituisia piirteitä. Useissa blogeissa keskusteltiin kiivaasti yksityiskohdista, joiden perusteella uutiskuva näytti digitaalisesti manipuloidulta.

- Kuvan käsittelyssä on käytetty leimasintyökalua, jolla on saatu enemmän savua Beirutin taivaalle, Washington DC:ssä työskentelevä graafikko Jeff Harrell totesi blogissaan.

- Se (manipulaatio) on niin räikeää. Savu ei yksinkertaisesti voi nousta noin symmetrisen kaavamaisesti. Molemmissa savupatsaissa voi helposti nähdä toistoa, Charles Johnson puolestaan kirjoitti omassa blogissaan.

Kuvankäsittelyn ammattilaisten mukaan myös pommituksissa kärsineitä rakennuksia oli lisätty kuvaan, jotta tuhot näyttivät suuremmilta. He ihmettelivät myös miten kuvan Reutersille myynyt valokuvaaja kuvitteli, ettei kukaan huomaisi manipulaatiota ja miten Reuters erehtyi julkaisemaan niin tökerön yritelmän.

Reuters myönsi eilen aamupäivällä erheensä ja pahoitteli, että se oli julkaissut manipuloitua uutiskuvaa.

- Reuters on erottanut kuvaajan siihen saakka, että tutkimukset kuvaan lisätystä savusta on saatu valmiiksi, uutistoimiston tiedotuksesta vastaava Moira Whittle totesi Journalism.co.uk-nettisivuille.

Whittlen mukaan Reuters suhtautuu vakavasti tapaukseen, sillä kuvien korjaaminen rikkoo uutistoimiston sääntöjä.

- Heti kun väitteet tulivat ilmi, kuva poistettiin tiedostosta ja tilalle laitettiin samasta tapauksesta uusi, käsittelemätön kuva. Syy muutokseen oli kuvankäsittelyohjelman sopimaton käyttö, Whittle kertoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?