Radikaalit rakentavat minivaltiota Venezuelan slummiin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Radikaalit rakentavat minivaltiota Venezuelan slummiin

Vallankumouksen autopesula, koiria nimeltä Mao ja oma valuutta. Venezuelan pääkaupungin Caracasin lähiössä "23 de Enerossa" valtaa pitää parikymmentä sosialistiryhmää ja tunnusväri on punainen.

14.7.2010 16:44

Sadantuhannen asukkaan slummista on tullut todellinen laboratorio presidentti Hugo Chavezin sosialistisille ideoille. Radikaaliryhmien tempaukset ovat joskus liikaa jopa räväkälle Chavezille.

- Olemme perustamassa kansanpankkia ja ryhdymme levittämään yhteisön omaa rahaa, pahvinpalasia, kertoo lähiön asukas, 24-vuotias lakiopiskelija Salvador Rooselt.

Rooseltin ryhmä Alexis Vive on pannut toimeen monia muitakin uudistuksia, jotka tuovat mieleen lähinnä Kuuban tai jopa edesmenneen Neuvostoliiton.

Sosialistien pyörittämät kaupat myyvät vastikään kansallistettujen tuottajien lihaa ja maitoa puoleen hintaan, paikalliset on valjastettu vapaaehtoistyöhön ja jotkut nuoret ovat liittyneet pioneerijärjestöihin.

Kehitteillä on myös maatalous- ja kalankasvatushankkeita ja mikroluottoja. Sanomaansa Alexis Vive levittää merirosvokanava Radio Arsenalin kautta.

- Olen varma että presidentti Chavez tukee uudistuksiamme ja haluaa laajentaa ne koko maahan, Rooselt uskoo.

Chavez on riippuvainen radikaaleista

23 de Eneron asukkaat ovat Chavezille tärkeä ja fanaattinen kannattajajoukko, mutta ajoittain ryhmät menevät liian pitkälle.

Chavez joutui taannoin julkisesti ottamaan etäisyyttä ryhmiin, kun ne tekivät iskuja opposition suosimaa Globovision-tv-kanavaa ja katolista kirkkoa vastaan.

Sosiologi George Ciccariello-Maherin mielestä kyseessä on jännittynyt liittolaissuhde.

- Chavez on riippuvainen radikaalien tuesta, mutta kumpikaan puoli ei täysin luota toiseen. Jos Chavez tuhoaisi ryhmät, hän tuhoaisi oman kannatuspohjansa, hän arvioi.

Alexis Vive väittää luopuneensa aseista kokonaan, mutta asuinalueella riittää edelleen tulivoimaisia ryhmittymiä. Eräs niistä julkaisi alkuvuodesta videon, jolla hampaisiin asti aseistautuneet sissit vaativat presidenttiä puhdistamaan hallintonsa "vääristä sosialisteista".

Kaupunginosalla pitkät perinteet

23 de Eneron radikalismilla on pitkät perinteet. Sen nimi viittaa tammikuun 23. päivään vuonna 1958, jolloin sotilasdiktaattori Marcos Perez Jimenez syöstiin vallasta.

Lähiö oli pääosassa vuonna 1989, kun Caracazo-mellakoiksi kutsutut levottomuudet raivosivat Caracasissa. Kymmeniä ihmisiä kuoli, kun armeija moukaroi asuintaloja tykeillään useiden päivien ajan.

Alexis Vive puolestaan otti nimensä aktivisti Alexis Gonzalezilta, jonka poliisit tappoivat vuonna 2002.

- Täällä 23 de Enerossa olemme sitoutuneet viemään sosialistisen kehityksen loppupisteeseen asti. Me olemme punaisia, erittäin punaisia, kertoo ex-sotilas Martin Campos, joka tovereineen pyörittää alueella Vallankumouksen autopesulaa.

Campos kuului vuonna 1992 siihen laskuvarjojääkärien ryhmään, joka yritti Venezuelassa vallankaappausta yhdessä Hugo Chavezin kanssa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?