Moskovan poliisi ja uusnatsit pahoinpitelivät saksalaispoliitikon - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Moskovan poliisi ja uusnatsit pahoinpitelivät saksalaispoliitikon

Saksalaispoliitikko Volker Beck sai tuta Venäjän suvaitsemattomuuden homoseksuaaleja kohtaan kovan käden kautta lauantaina Moskovassa. Vihreiden parlamenttiryhmän nokkamies osallistui Moskovassa homojen ja lesbojen paraatiin, jossa hänet piiritti parikymmentä vastamielenosoittajaa.

29.5.2006 0:00

- Ensin minuun osui kivi. Sen jälkeen nuori uusnatsi löi minua nyrkillä kasvoihin, Beck selvitti tapahtunutta myöhemmin saksalaismedialle.

Välikohtaus sattui suoraan televisiokameroiden edessä. Beckin piina ei kuitenkaan päättynyt hyökkäykseen. Naama verisenä Beck ohjattiin poliisibussiin.

- Minut pakotettiin kulkuneuvoon jalalla potkaisten, Beck kuvaili.

Oman kohtalonsa sijasta Beck oli raivoissaan Moskovan poliisin toiminnasta. Hän syytti poliisia siitä, etteivät nämä olleet suojelleet rauhalliseen mielenilmaukseen kerääntyneitä homoja ja lesboja.

Sen sijaan poliisi oli Beckin mukaan muodostanut marssijoiden taakse ketjun. Kun vastamielenosoittajat hyökkäsivät, poliisi ei päästänyt ketään pakoon.

- Käytännössä meitä työnnettiin suoraan kohti uusnatseja, jotka heittelivät meitä kivillä, Beck kuvasi Spiegel -lehdelle.

Vasta kun Saksan suurlähetystö selvitti poliitikon henkilöllisyyden, häneltä pyydettiin anteeksi. Beck ei kuitenkaan hiljennyt kokemastaan.

- Ei voida sallia, ettei poliisi suojele rauhanomaisia homoja ja lesboja hakkaajilta, hän jyrisi.

Saksalaislehdistön mukaan Venäjällä syytettiin yksistään homoja ja lesboja siitä, että paraati päättyi sekasortoon. Seksuaalivähemmistöjen marssille ei ollut annettu lupaa juuri väkivaltaisten välikohtausten pelossa.

Moskovan pormestari Juri Luzkov totesi, että homoparaateja on Venäjällä "täysin mahdoton hyväksyä". Myös Venäjän parlamentti ilmaisi suoraan vastenmielisyytensä seksuaalivähemmistöjä kohtaan. Eräs parlamentin edustaja kutsui marssia provokaatioksi ja piti poliisin toimintaa oikeutettuna.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?