Jamaikaan julistettu hätätila - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Jamaikaan julistettu hätätila

Jamaikaan on julistettu hätätila hirmumyrsky Deanin iskettyä saarivaltioon. Jamaikan hallitus päätti asiasta myöhään sunnuntaina paikallista aikaa sen jälkeen, kun maan poliisi oli ilmoittanut ryöstelystä eri puolilla saarta.

Jamaikaa lähestyvä Dean on voimistumassa viidennen asteen hurrikaaniksi.

19.8.2007 18:32 | Päivitetty 20.8.2007 10:57

Poikkeustila on voimassa 30 päivää, mutta se voidaan kumota aiemminkin hallituksen päätöksellä. Poikkeustilan aikana turvallisuusjoukot saavat lisävaltuuksia muun muassa rikollisten pidättämiseksi.

Hirmumyrsky Dean iski Jamaikan etelärannikolle eilen vieden mennessään talojen kattoja ja repien juurineen irti puita. Maassa on voimassa kaksi vuorokautta kestävä ulkonaliikkumiskielto, ja useimmat ihmiset ovat linnoittautuneet koteihin hamstrattuaan vettä ja ruokaa.

Useille alueille julistettiin ulkonaliikkumiskielto, sähköverkko suljettiin, ja kaikkia poliiseja, palomiehiä ja vanginvartijoita kehotettiin ilmoittautumaan töihin.

Myös lentokentät on suljettu ja alavien maiden asukkaat määrättiin evakkoon.

Kaiken aikaa voimistuva rajumyrsky on kylvänyt tuhoa Karibianmeren saarilla, muun muassa Dominicassa, St. Luciassa ja Haitissa. Ainakin neljän ihmisen on kerrottu saaneen surmansa.

Turistit ovat paenneet Karibian lomakeskuksista ja paikalliset ovat linnoittautuneet koteihinsa vesi- ja ruokavarastojensa kera.

Suomen Venezuelan-suurlähetystö on ollut myrskyn lähestyessä yhteydessä muutamaan Jamaikassa olevaan suomalaiseen, joiden yhteystiedot ovat tiedossa. Lisäksi alueella voi ulkoministeriön mukaan olla suomalaisia omatoimimatkailijoita.

Dominikaanisessa tasavallassa oli myrskyn iskiessä suurlähetystön tietojen mukaan kahdeksantoista suomalaista, jotka selvisivät ehjin nahoin. Mahdollisista omatoimimatkailijoista ei ole tietoa.

Hirmumyrsky voimistuu yhä

Vielä sunnuntaina alkuillasta Dean oli luokiteltu neljännen asteen hirmumyrskyksi, mutta asiantuntijoiden mukaan se oli voimistumassa viidennen asteen hurrikaaniksi. Tällaisessa hirmumyrskyssä pyörivän tuulen nopeus on yli 70 metriä sekunnissa.

Viranomaisten evakuointikäskystä huolimatta jotkut asukkaat Kingstonin lähistöllä kieltäytyivät lähtemästä.

- Emme mene minnekään. Jos tulette tänne myöhemmin tänään, löydätte minut juomasta rommia baarissa ystävieni kanssa, sanoi Byron Thomson Port Royalissa, merirosvo Henry Morganin perustamassa kaupungissa.

Dean on Atlantin hurrikaanikauden ensimmäinen hirmumyrsky. Sen arvioidaan suuntaavaan seuraavaksi kohti Belizeä ja Jukatanin niemimaata.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?