Clinton vai Obama - kummalle kellot soivat Teksasin esivaaleissa? - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Clinton vai Obama - kummalle kellot soivat Teksasin esivaaleissa?

Teksas näyttelee pääosaa tiistain esivaaleissa, joita on kutsuttu jo toiseksi supertiistaiksi niiden tärkeyden vuoksi. Demokraattien puolella tilanne on äärimmäisen tiukka.

3.3.2008 19:39 | Päivitetty 4.3.2008 18:24

Senaattorit Barack Obama ja Hillary Clinton ovat taistelleet raivoisasti äänestäjien sieluista erityisesti Teksasissa ja Ohiossa.

Poliittiset asiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että Clintonin on luovuttava kisasta jos hän häviää molemmat osavaltiot.

Esivaalit pidetään samanaikaisesti myös Vermontissa ja Rhode Islandissa, mutta näiden osavaltioiden merkitys on lähinnä kosmeettinen.

- Hänen, jolla on enemmän valitsijoita tiistain jälkeen ja kenellä on selkeä johto, pitäisi mielestäni olla puolueen ehdokas, painotti itsekin kisassa mukana ollut kuvernööri Bill Richardson.

Puolueessa tunnutaan olevan samaa mieltä. Demokraatit haluavat, että repivä esivaalitaistelu päättyy pikapuoliin.

- Ei ole kenenkään eduksi, että ehdokkaamme ovat toistensa kimpussa, sanoi myös demokraattisenaattori Chris Dodd, tunnettu Obaman kannattaja.

Mutta jos Clinton onnistuu saamaan selkeät voitot tiistain vaaleissa, jatkuu taisto edelleen.

Teksas kruunaaMcCainin voiton

Teksasin häviö olisi surkea tappio Clintonille, jonka oli aiemmin oletettu itsestään selvästi vievän väestöpohjaltaan latinovaltaisen osavaltion äänet.

Clinton koki kovan kolauksen Teksasissa jo viikonloppuna, kun osavaltion arvovaltaisin sanomalehti Dallas Daily News asettui tukemaan Obamaa.

Viimeisimpien mielipidemittausten mukaan Obama olisi niukassa johdossa Teksasissa. Ohiossa tilanne olisi käytännössä tasan, tai hitusen Clintonin eduksi.

Rhode Islandin ja Vermontin osavaltiot ovat myös mukana tiistain äänestysryppäässä, mutta niiden vaikutus on lähinnä psykologinen.

Republikaanien puolella tiistaita odotetaan päivänä, joka sinetöi senaattori John McCainin ehdokkuuden. Kilpailija Mike Huckabee ei halua luopua pelistä ennen kuin McCainilla on voittoon vaadittava määrä valitsijamiehiä.

McCain varmistanee voittonsa tiistain esivaalien myötä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?