Esikoulun johtaja kaappasi kymmeniä lapsia Filippiineillä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Esikoulun johtaja kaappasi kymmeniä lapsia Filippiineillä

Filippiinien pääkaupungissa Manilassa nähtiin keskiviikkona erikoinen episodi, kun esikoulun johtaja otti panttivangiksi 30 koulunsa oppilasta ja neljä opettajaa. Kaappauksellaan hän vaati parempaa koulutusta köyhien slummien lapsille sekä parempia asuntoja slummialueille.

28.3.2007 18:48

Kaapattu bussi pysähtyi Manilan kaupungintalon eteen, missä sen ympärille kerääntyi tuhansia katsojia kymmenen tuntia kestäneen draaman aikana.

Kaappaaja Amando Ducat oli aseistautunut kranaatilla, josta hän oli poistanut sokan. Ennen antautumistaan hän laittoi sokan takaisin kranaattiin. Ducatin rikoskumppani oli aseistanut pistoolilla.Luokkaretkelle matkalla olleet lapset olivat 5-7-vuotiaita. He vilkuttivat bussin ikkunoista kaappausta seuranneille katsojille ja tiedotusvälineille. Yksi kaapatuista lapsista vapautettiin päivän aikana, koska hän poti kuumetta.

Ducat ei ollut ensi kertaa asialla, sillä hän sieppasi jo vuonna 1989 kaksi pappia kirkon rakentamiseen liittyneen kiistan vuoksi. Hän pyrki vuonna 2001 Filippiinien parlamenttiin, mutta ei päässyt.

Lapsille parempi tulevaisuus

Ducat vaati lasten vapauttamisen ehtona, että hallitus lupaa hänen oppilailleen paremmat koulutusmahdollisuudet ja paremmat asunnot heidän perheilleen. Hän syytti Filippiinien hallitusta korruptiosta ja sanoi Filippiinien olevan Aasian korruptoitunein maa.

- En halua vahingoittaa näitä lapsia. Rakastan heitä. Mutta haluan vain varmistaa heidän tulevaisuutensa, Ducat sanoi paikallisen radioaseman haastattelussa.

Filippiinien presidentti Gloria Macapagal Arroyo sanoi, että Ducat joutuu vastuuseen teoistaan, vaikka hänen tarkoitusperänsä olivatkin ehkä hyvät.

- Tarkoitus ei pyhitä keinoja. Vaikka tällä tapauksella haluttiin nostaa esiin tärkeitä asioita, Filippiinien hallitus ei aio sietää tällaista pilaterrorismia, Arroyo sanoi.

Manilalainen poliisipäällikkö sanoi, että Ducatia tullaan syyttämään muun muassa luvattomasta aseiden ja räjähteiden hallussapidosta ja lasten elämän vaarantamisesta.

(STT-Reuters-AFP-DPA)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?