Olympia varautui sotaan, muttei tuleen - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Olympia varautui sotaan, muttei tuleen

Kreikan Olympiassa palomiehet ja vapaaehtoiset onnistuivat nipin napin pelastamaan 2500 vuotta vanhan urheiluareenan liekkimereltä.

Kreikan Olympiassa palomiehet ja vapaaehtoiset onnistuivat pelastamaan 2500 vuotta vanhan urheiluareenan liekkimereltä.­

31.8.2007 6:58

Tiukoille meni: Vajaan parin kymmenen metrin päässä stadionin alttarilta nurmi on edelleen mustan tuhkan peitossa. Keihään kantaman päässä paikalla ennen olleesta tuuheasta metsästä on jäljellä vain nokea ja savuava kanto.

Nähtävyys onnistuttiin pelastamaan, mutta monet lähialueiden ihmiset menettivät palossa asuntonsa ja viljelysmaansa.

Historiallisen urheilupyhätön museon johtava arkeologi Kostas Mikolitzos oli yksi monista vapaaehtoisista, jotka tulivat sunnuntaina palomiesten avuksi.

- Ei ollut vaihtoehtoja. Jos tuli olisi yltänyt vähänkin pidemmälle, se olisi ollut täysi katastrofi. Nämä ovat mittaamattoman kalliita kulttuurinähtävyyksiä.

Peloponnesoksen niemimaalla sattuu joka kesä useita pienempiä paloja. Tämä oli kuitenkin ensimmäinen kerta, kun liekit ylsivät vuoriston syrjäseudulta kansallisaarteelle asti.

- Sotaa varten meillä oli ennalta olemassa suunnitelmat patsaiden pelastamiseksi, mutta niistä ei ollut hyötyä tulipalossa. Tuulen kääntyessä palo ylsi tänne paljon arvioitua nopeammin.

Kun liekit pahimmillaan nuolivat jo museon seiniä, tärkeimpien aarteiden kuten Praksitelesin Hermes-patsaan siirtoa ehdittiin arkeologin mukaan harkita. Tästä suunnitelmasta kuitenkin luovuttiin, koska tuhansien kilojen painoisten patsaiden siirtäminen ei olisi onnistunut hetkessä.

- Tilanne oli sama itse arkeologisella alueella. Zeuksen temppeliä ei niin vain siirretä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?