Turkkilaistaustainen ministeri haluaisi kieltää krusifiksit Saksan kouluissa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Turkkilaistaustainen ministeri haluaisi kieltää krusifiksit Saksan kouluissa

Saksan ensimmäinen turkkilaistaustainen naisministeri ei ehtinyt astua edes virkaan ennen kuin sai niskaansa tappouhkauksia ja puolueen vihat.

Aygül Özkan on herättänyt kohua lausunnollaan, jossa hän vaati krusifiksien kieltämistä saksalaiskouluissa.

26.4.2010 23:08

38-vuotiaan turkkilaisen maahanmuuttajan tyttären Aygül Özkanin pitäisi vannoa tänään vala, jolla hänestä tulee Ala-Saksin sosiaaliministeri ja samalla ensimmäinen turkkilaistaustainen ministeri Saksassa. Özkan on kertonut, ettei laske itseään muslimiksi, vaikka hänen perheensä juhlii islamilaisia juhlapyhiä.

Historiallista tapausta varjostaa hänen Weekly Focus -lehdelle antamansa haastattelu, jossa hän kertoi haluavansa kieltää krusifiksit kouluista.

- Kristilliset symbolit eivät kuulu valtion kouluihin, vaan niiden pitäisi olla neutraaleja paikkoja.

Hänen oman puolueensa CDU:n johtaja, liittokansleri Angela Merkel on kiiruhtanut toppuuttelemaan lausuntoa.

- Liittokanslerin mielestä luokkahuoneiden krusifiksit ovat osa pitkää kristillistä traditiota, Merkelin tiedottaja kertoi.

CDU:n riveistä on nyt kuulunut ääniä, että Özkanin tulisi luopua ministerinpaikastaan.

- Poliitikot, jotka haluavat kieltää ristin käytön koulussa, tulisi miettiä, josko he haluavat kuulua kristilliseen puolueeseen, parlamentaarikko Stefan Müller arvosteli saksalaislehdistölle.

Özkan kertoi Bildin haastattelussa saaneensa useita tappouhkauksia asian vuoksi ja hän on poliisin suojeluksessa ympärivuorokautisesti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?