Suomalaiset rauhanturvaajat tulitaistelussa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Suomalaiset rauhanturvaajat tulitaistelussa

Kuuden suomalaisen rauhanturvaajan ryhmää kohti ammuttiin aamupäivällä Afganistanissa. Välikohtauksessa kuoli kuoli useita afganistanilaisen sotapäällikön sotilaita. Kukaan suomalaisista ei loukkaantunut, pääministeri Matti Vanhanen (kesk) kertoi eduskunnassa tiedotustilaisuudessa.

12.9.2006 12:56 | Päivitetty 12.9.2006 22:08

Välikohtaus sattui Balkhin maakunnassa, missä suomalaiset olivat partioimassa yhdessä ruotsalaisten rauhanturvaajien kanssa.

Kuuden suomalaisen sotilaan joukkoa kohti ammuttiin kello 10.10 Suomen aikaa noin 20 kilometriä länteen Mazar-e-Sharifin kaupungista. Suomalaiset eivät ampuneet välikohtauksessa yhtään laukausta.

Tilanne alueella on Pääesikunnan mukaan rauhoittunut ja ISAF-operaation lähettämät lisäjoukot ovat saapuneet turvaamaan tilannetta.

Neuvottelutehtävä muuttuitulitaisteluksi

Suomalaiset rauhanturvaajat olivat partiotehtävissä yhdessä ruotsalaisten rauhanturvaajien ja paikallisten poliisiviranomaisten kanssa. Suomalainen ryhmä oli tukemassa ruotsalaisia, jotka halusivat neuvotella paikallisen sotapäällikön kanssa.

Kun rauhanturvaajat olivat saapuneet neuvottelupaikalle, sotapäällikön sotilaat aloittivat ampumisen, kertoo Helsingin Sanomien nettiuutiset.

Ruotsalaisten Isaf-joukkojen komentajan eversti Bengt Sandströmin mukaan ennen tulitusta afganistanilaisjoukot pyrkivät pidättämään paikallisen rikollisryhmän johtajan. Johtaja ammuttiin kuoliaaksi ja kolme hänen kumppaniaan haavoittui ja pidätettiin, Sandström kertoi uutistoimisto TT:lle. Hänen mukaansa kyse oli "poliisioperaatiosta" eikä Etelä-Afganistanin kaltaisista taisteluista kapinallisia vastaan.

Afganistanissa palveleeyli 100 suomalaista

Balkh sijaitsee Pohjois-Afganistanissa lähellä Uzbekistanin rajaa. Kapinalliset ovat tehneet iskuja rauhanturvaajia vastaan etenkin maan eteläosissa, mutta myös pohjoisessa on varauduttu levottomuuksiin.

Afganistanissa palvelee 106 suomalaista rauhanturvaajaa. Heistä 28 on maan pääkaupungissa Kabulissa, 28 palvelee Maimanassa ja 50 Mazar-e-Sharifissa Pohjois-Afganistanissa. Ampumavälikohtaukseen joutuneet suomalaiset palvelevat yhteysupseeriryhmässä Mazar-e-Sharifissa.

Yhteysupseeriryhmä on osa alueellista jällenrakennusryhmää (PRT=Provincial Reconstruction Team). Heidän tehtäviinsä kuuluu muun muassa Afganistanin hallinnon tukeminen ja jälleenrakentamisen ja taloudellisen kehityksen mahdollistaminen.

(IS-STT)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?