Israelin presidentin ura uhattuna raiskaussyytteiden vuoksi - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Israelin presidentin ura uhattuna raiskaussyytteiden vuoksi

Israelissa vaadittiin tänään presidentti Moshe Katsavin eroa sen jälkeen kun poliisi katsoi, että presidenttiä voidaan syyttää raiskauksesta ja muista raskaista rikoksista.

16.10.2006 18:12

Seksiskandaalin katsotaan tahraavan presidentin virka-asemaa, jonka on katsottu olevan tavallisen päivänpolitiikan yläpuolella.

Israelin poliisi ilmoitti viikonvaihteessa saaneensa riittävästi todisteita syytteiden nostamiseksi Katsavia vastaan raiskauksesta, seksuaalisesta häirinnästä ja laittomasta salakuuntelusta.

Näin raskaita syytöksiä ei ole koskaan aiemmin esitetty Israelin korkeimman viran haltijaa vastaan.

Katsav jäi pois parlamentin syysistuntokauden avajaisista skandaalin vuoksi. Israelin radion mukaan presidentti kiitti parlamentin puhemiestä kutsusta mutta katsoi, että hänen on tässä tilanteessa paras kieltäytyä siitä.

Kansanedustajat olivat uhanneet jäädä pois tilaisuudesta, jos presidentti olisi tullut paikalle.

Rajut syytökset

Poliisi ja oikeusministeriö ovat viikkoja kestäneen tutkinnan aikana saaneet runsaasti näyttöä presidentin toimista.

Näytön mukaan presidentti on raiskannut ja ahdistellut seksuaalisesti naisia, joiden kanssa hän on työskennellyt.

Tutkinta alkoi elokuussa, kun entiset työntekijät valittivat esimiehensä käytöksestä. Poliisi teki ratsian presidentin virka-asuntoon ja takavarikoi runsaasti syytöksiin liittynyttä aineistoa.

Oikeistolaista Likud-puoluetta edustava Katsav, 60, nousi vuonna 2000 rivipoliitikosta maan johtoon. Hän on itse kaiken aikaan kiistänyt syytökset ja kieltäytynyt jättämästä tehtäviään.

Tänään monet Israelin johtavista sanomalehdistä vaativat presidentin eroa. "Näkemiin, presidentti Katsav", kirjoitti Haaretz-lehden oikeudellinen asiantuntija Zeev Segal, joka kehotti Katsavia varjelemaan yleisön luottamusta presidentinvirkaan jättämällä heti eronpyyntönsä.

Katsavin asianajaja Zion Amir arveli, että presidentti luopuu tehtävistään, jos syytteet häntä vastaan nostetaan.

- En usko, että presidentti jää siinä tapauksessa etsimään muita ratkaisuja, vaan hän varmastikin vetää tarpeelliset johtopäätökset, Amir sanoi.

(STT)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?