Etelä-Koreassa aloitettiin öljyturman jälkien siivous - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Etelä-Koreassa aloitettiin öljyturman jälkien siivous

Liki 7 000 ihmistä, satakunta laivaa ja yhdeksän lentokonetta oli sunnuntaina mobilisoitu siivoamaan rantoja Etelä-Korean lounaisrannikolla maan pahimman ympäristökatastrofin jäljiltä. Etelä-Korean merenkulkuministeri kertoi siivoustyön vievän vähintään kaksi kuukautta. Alueelle on julistettu hätätila.

9.12.2007 8:57 | Päivitetty 9.12.2007 12:28

Perjantaina supertankkeri Hebei Spiritistä vuotanut öljy oli sunnuntaihin mennessä saastuttanut pahoin liki 20 kilometriä rantaa Taeanissa, joka sijaitsee satakunta kilonmetriä etelään maan pääkaupungista Soulista. Alueella on suosittuja turistirantoja, luonnonsuojelualue sekä kala- ja äyriäiskasvattamoja.

- Siivoukseen menee ainakin kaksi kuukautta. Vaikka kasvattamojen kala- ja äyriäiskannasta osa selviäisikin, niitä ei voi myydä lähiaikoina, kiteytti merenkulkuministeri Kang Moo Hyun.

Vahvistettua tietoa vahingoista ei vielä sunnuntaina ollut, mutta saastuneella alueella on vajaat 450 kala- tai äyriäiskasvattamoa.

- Kasvattamot ovat kärsineet pahasti vuodosta. Kukaan ei osaa sanoa, kuinka monta vuotta kuluu ennen kuin ne toipuvat tästä, sanoi Taeanin aluejohtaja Park Tae Soon.

Öljyvuoto saatiin varhain sunnuntaina pysäytettyä, kun tankkerin miehistö onnistui tyhjentämään kaikki kolme vuotavaa lastiosastoa. Laivasta ehti kuitenkin päästä mereen yli 10 000 tonnia öljyä. Tankkeri sai vuodon, kun siihen osui myrskyssä hinauksesta irronnut proomu.

Alueella sattui edellinen vakava öljyturma vuonna 1995, kun liki 150 000 tonnin tankkeri Sea Prince ajoi riutalle ja sai vuodon. Mereen pääsi tuolloin yli 5 000 tonnia öljyä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?