Jyri Jaakkolan murha voi jäädä selvittämättä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Jyri Jaakkolan murha voi jäädä selvittämättä

Amerikkalainen toimittaja Brad Will tapettiin Oaxacan osavaltiossa Etelä-Meksikossa vuonna 2006. Murhasta tuomittiin paikallinen leipuri, vaikka silminnäkijät epäilivät ampujia siviilipukuisiksi poliiseiksi.

Jyri Jaakkola Estelle-laivalla kesäkuussa 2007.

5.5.2010 19:13 | Päivitetty 5.5.2010 19:23

Suomessa vieraileva misteekki-intiaani Veronica Morales pelkää, että myös Jyri Jaakkolan kuolema jää selvittämättä.

- Meksikossa on yleistä, että etsitään vain syntipukki. Jos ulkomaiset hallitukset painostavat viranomaisia, voidaan saada jonkinlaista oikeutta. Tuskin syylliset joutuvat kuitenkaan oikeuden eteen, hän sanoi Tavallisten ihmisten kapina -kirjan lehdistötilaisuudessa Helsingissä keskiviikkona.

Brad Will oli kuvaamassa oaxacalaisten mielenosoitusta, kun hän sai surmansa. Ampujia ei tuomittu, vaikka heidät oli tunnistettu. Sanomalehdessä oli julkaistu jopa kuva, jossa neljä miestä ampui kohti Williä.

- Yhdysvaltain kansalaisen kuolemasta alkoi valtaisa vyörytys, mutta mitään ei tapahtunut, Oaxacassa työskentelevä Anna-Reetta Korhonen kertoi.

Kehitysyhteistyöhanketta koordinoiva Korhonen on yksi kirjan suomentajista. Hän oli Oaxacassa jo vuonna 2006, jolloin väkivaltaisuudet alkoivat opettajien mielenosoituksesta.

Intiaanikylät kamppailevat riistoa vastaan

- Kuvernööri Ulises Ruiz otti kovat otteet käyttöön, vaikka lakkoilevat opettajat tekivät vain ristipistotöitä Oaxacan kaupungin keskustassa, Korhonen kertoi.

Opettajien vastaisessa hyökkäyksessä käytettiin kyynelkaasua, aseita ja helikoptereita. Tämä johti Ruizin vastaiseen kapinaan, johon osallistui satoja ammattiliittoja, järjestöjä ja intiaaniyhteisöjä.

Ruizia vaadittiin vastuuseen ihmisoikeusrikoksista intiaanikansoja vastaan, mutta häntä ei erotettu.

Kiistaa on lisäksi luonnonvaroista. Rutiköyhissä kylissä vastustetaan kaivoksia, koska niistä hyötyvät vain suuryritykset.

- Kunnilla voi olla autonomiaa, mutta se ei koske luonnonvaroja. Viimeksi muutama viikko sitten yhdestä kylästä löydettiin mineraaleja, mutta oikeudet myytiin heti ulkomaiselle yhtiölle, Morales kertoi.

Radiotoimittaja Morales suhtautuu tulevaisuuteen toiveikkaasti, koska eristyksissä oleviin kyliin saadaan entistä enemmän tietoa. Alkuperäisväestön yhteisöradiot valitsevat aiheensa itse.

- Asioista puhuminen omalla kielellä on äärimmäisen tärkeää, koska muuten emme saa meidän näkökulmaamme ja oikeuksiamme esille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?