Venäläisellä ydinsukellusveneellä tulipalo - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Venäläisellä ydinsukellusveneellä tulipalo

Kaksi merisotilasta on kuollut venäläisessä ydinsukellusveneessä viime yönä syttyneessä tulipalossa Barentsinmerellä. Säteilyvuodon vaaraa ei ollut, vakuutti Venäjän pohjoisen laivaston edustaja.

7.9.2006 9:40 | Päivitetty 7.9.2006 14:33

Uutistoimisto Interfaxin mukaan sukellusvene oli tulipalon syttyessä ankkurissa Rybatshin niemimaan (Kalastajasaarento) pohjoispuolella lähellä Suomen rajaa, kun siinä syttyi tulipalo myöhään keskiviikkona.

Miehistö sai tulen sammutettua, mutta kaksi merisotilasta kuoli savumyrkytykseen.

- Miehistö teki kaikkensa sammuttaakseen tulen, laivaston tiedottaja sanoi.

Palo sai tiettävästi alkunsa sukellusveneen sähkölaitteista. Ydinreaktori ja sitä suojaavat rakenteet eivät kärsineet vahinkoja.

Svjatoj Daniil Moskovskij -niminen sukellusvene hinattiin Vedjajevon sotilastukikohtaan Muurmanskin pohjoispuolelle. Alus kuuluu Venäjän Pohjoiseen laivastoon.

Alus on 106-metrinen Viktor-3-luokan sukellusvene, jossa on normaalisti 85-100 hengen miehistö.

Puolustusasiantuntijoiden mukaan tällaisilla sukellusveneillä on normaalisti aseistuksenaan torpedoja, mutta ei ydinkärkiä. Alus voi olla sukelluksissa yhtäjaksoisesti liki 80 päivää.

Viktor 3-luokan sukellusveneet otettiin käyttöön 1990-luvulla, mikä tekee niistä Venäjän sukellusvenelaivaston tuoreimpia tulokkaita. Venäjällä on maailman toiseksi suurin sukellusvenelaivasto Yhdysvaltojen jälkeen, mutta monet aluksista alkavat olla pahasti vanhentuneita.

"Hyvin vakavatapaus"

Pohjoisen laivaston sukellusveneiden historia on synkkä. Niille on sattunut useita kuolonuhreja vaatineita onnettomuuksia. Pahin turma sattui kuusi vuotta sitten, kun ydinsukellusvene Kursk upposi Barentsinmeren pohjaan ja 118 merisotilasta sai surmansa.

Ympäristöaktivisti Aleksandr Nikitinin mukaan onnettomuudessa oli kaikki suurkatastrofin eväät. Nikitin on itse entinen laivaston sukellusveneupseeri:

- Tämä on hyvin vakava tapaus. Kaikki reaktorin jäähdytysvesipumput saavat sähkönsä juuri siltä osastolta, joka oli tulessa, Nikitin perusteli uutistoimisto Reutersille.

- Tämä tapaus osoittaa jälleen kerran sen, että meidän on vastattava hyvin vakavaan kysymykseen: Pitäisikö meillä ylipäätään olla ydinreaktoreita merillä, jatkoi Vladimir Tshuprov, ympäristöjärjestö Greenpeacen Venäjän energiayksikön johtaja.

Säteilyturvakeskus oliyhteydessä Venäjälle

Suomen Säteilyturvakeskus oli aamupäivällä yhteydessä Venäjän vastaaviin viranomaisiin.

Stukin valmiuspäällikkö Hannele Aaltonen kertoi saaneensa kollegoiltaan vahvistuksen siitä, että ydinsukellusveneen reaktori ei vahingoittunut tulipalossa.

(STT-Reuters-AFP-Itar-Tass)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?