Vatikaani kielsi Dan Brownin kirjan kuvaukset

Dan Brownin menestyskirjaan perustuvan Enkelit ja demonit -elokuvan kuvaukset ovat joutuneet Italiassa vastatuuleen.

17.6.2008 6:47

Vatikaani on kieltänyt Roomassa parhaillaan olevaa kuvausryhmää työskentelemästä romaanissa mainituissa kirkoissa.

Rooman hiippakunnan mukaan elokuva on "yhteensopimaton" uskonnon kanssa ja siksi kuvauksia Santa Maria del Popolo ja Santa Maria della Vittoria -kirkoissa ei voida sallia. The Times kirjoitti eilen, ettei kuvauksia sallita myöskään Vatikaanissa saati muissa Rooman kirkoissa.

- Dan Brown on vääristellyt evankeliumia uskonnon saastuttamiseksi, Vatikaanin valtiovarainministeri, piispa Velasio De Paolis sanoi La Stampan mukaan.

- Oli mahdotonta hyväksyä, että nyt, bisneksen ja jumalanpilkan nimissä, hänen vääräuskoisten romaaniensa pohjalta tehdyt valheelliset elokuvat muuttaisivat kirkot kuvauspaikoiksi.

Ron Howardin ohjaaman ja Tom Hanksin tähdittämän elokuvan tuotannosta vastaava Sony anoi kuvauslupaa kyseisiin kirkkoihin jo vuosi sitten. Myös Italian sisäasianministeriöllä on asiassa päätäntävalta, mutta kuvauslupa jumiutui hiippakunnan veto-oikeuteen.

- Annamme usein kirkkojamme sellaisten kuvausten käyttöön, joilla on uskonnollinen tarkoitus tai ne tukevat uskontoa. Mutta emme silloin, kun elokuva on mielikuvituksellinen ja se vahingoittaa yleistä uskonnollista tunnetta, kuten tapahtui Da Vinci -koodissa, Rooman hiippakunnan tiedotusvastaava, isä Marco Fibbi kommentoi Sorrisi e Canzoni -lehdessä.

Howard aikoo nyt kuvata pääkohtaukset kuluista huolimatta kuuluisassa Reggia di Casertan palatsissa, jonka hän on varannut kolmeksi päiväksi käyttöönsä. Osa tapahtumapaikoista aiotaan myös lavastaa studiotiloihin Los Angelesissa.

Vatikaani on aiemminkin ottanut yhteen Brownin kanssa. 2005 kirkkovaltio nimitti kardinaali Tarcisio Bartonen kumoamaan Da Vinci -koodissa esitetyt väitökset muun muassa Jeesuksen ja Maria Magdalenan yhteisestä lapsesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?