USA:n korkein oikeus on paljon vartijana - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

USA:n korkein oikeus on paljon vartijana

Perinteisen vallanjako-opin mukaan poliittinen lainsäädäntövalta on pidettävä visusti erossa oikeusistuimien tuomiovallasta. Näin ollen maan korkeimmankaan oikeusasteen henkilövalintojen ei tulisi olla vaaliteema.

Yhdysvaltain korkeimman oikeuden edustajat. Yläriviltä vasemmalta lukien: Anthony Kennedy, John Paul Stevens, Antonin Scalia, Ruth Bader Ginsburg, John Roberts, David Souter, Stephen Breyer, Clarence Thomas ja Samuel Alito.

6.7.2008 9:00 | Päivitetty 6.7.2008 9:05

Yhdysvalloissa pitäisi, sanovat monet asiantuntijat.

Slate-nettiaikakauslehden oikeustoimittajan Dahlia Lithwickin mukaan korkeimman oikeuden yhdeksän tuomaria ovat jopa marraskuun presidentinvaalien tärkein asia.

- Vaikka tuomarit eivät voi laskea bensiinin hintaa tai tuoda joukkoja kotiin (Irakista), heidän lähivuosien päätöksensä vaikuttava osapuilleen kaikkeen muuhun, Lithwick kirjoittaa.

Samalla kannalla on Yhdysvaltain korkeimmasta oikeusasteesta hiljattain bestseller-kirjan kirjoittanut toimittaja ja kommentaattori Jeffery Toobin.

- Yksi asia - ja vain yksi asia - ratkaisee korkeimman oikeuden tulevaisuuden: marraskuun presidentivaalien tulos, Toobin vakuuttaa.

Kolme yhdeksästä tuomarista vaihtunee

Toobinin mukaan korkein oikeus on mitä suuremmassa määrin poliittinen instituutio, joka on aina myötäillyt yhteiskunnan poliittisia virtauksia.

Korkeimman oikeuden jäsenet luokitellaan kahteen leiriin: maltillisiin/liberaaleihin ja konservatiiveihin. Presidentinvaalien merkitystä korostaa se, että liberaaleihin luetuista tuomareista kolme on mitä ilmeisemmin jättämässä paikkansa.

Oikeuden puntit ovat tällä hetkellä lähes tasan - neljä liberaalia ja viisi konservatiivia. Jos republikaanien John McCain nousee presidentiksi, hän voi viedä oikeusistuinta reilusti vanhoillisempaan suuntaan. Demokraattien Barack Obama taas kykenisi nimityksillään säilyttämään nykyisen tasapainon.

Presidentin on tosin saatava ehdokkailleen myös senaatin hyväksyntä, joka voi demokraattienemmistöisenä panna kapuloita ainakin McCainin rattaisiin.

Tuomarinimityksillä on paljon merkitystä sikälikin, että heidät nimitetään virkaansa periaatteessa eliniäksi. Muu hallintokoneistohan Yhdysvalloissa vaihtuu suurelta osin Valkoisen talon saadessa uuden isännän. Tuomarivalinnoilla presidentti voi siten jättää puumerkkinsä virkakautensa jälkeiseenkin aikaan.

Korkein oikeus aloitti istuntotauon kesäkuussa eikä uusia merkittäviä päätöksiä ole luvassa ennen marraskuuta. Näin ollen tuomarivalinnat, joista ei ole paljon esivaalikampanjoissa puhuttu, eivät nousse vaaliteemaksi tälläkään kertaa.

Ennakkopäätöksiä ja perustuslain tulkintaa

Korkein oikeus antaa paitsi muita tuomioistuimia sitovia ennakkopäätöksiä, se myös valvoo säädettyjen lakien perustuslainmukaisuutta. Näin se voi käytännössä kumota kaikkien demokratian sääntöjen mukaan hyväksytyn lain.

Perustuslain asema on Yhdysvalloissa hyvin keskeinen, mikä antaa korkeimmalle oikeudelle väkisinkin poliittista valtaa.

- Uudet tuomarit ovat todennäköisesti yhtä päteviä selviytymään työn perusvaatimuksista. Korkeimman oikeuden ja siten kansakunnan tulevaisuuden ratkaiseekin heidän ideologiansa, Jeffery Toobin muistuttaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?