Al-Qaida-yhteyttä etsitään yhä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Al-Qaida-yhteyttä etsitään yhä

Al-Qaida on jokaisen huulilla, kun puhutaan Lontoon terrori-iskuista. Näyttöä terroristijärjestön osallisuudesta etsitään päättäväisesti. Ratkaiseva yhteys voi löytyä "kenkäpommittaja" Richard Reidin kautta.

16.7.2005 0:00

Lontoon neljänneksi itsemurhapommittajaksi uskotun jamaikalaissyntyisen Lindsey Germainen epäillään tunteneen englantilais-jamaikalaisen Reidin, joka yritti räjäyttää Pariisista Miamiin matkalla olleen lentokoneen vuonna 2001.

Reid ja Lontoon terroristit ovat lisäksi saattaneet käyttää samanlaista räjähdysainetta. Reid oli kätkenyt kenkäänsä triasetonitriperoksidia (TATP) ja muoviräjähdettä. Brittiläisten tiedotusvälineiden mukaan poliisi löysi Germainen vuokraamasta asunnosta Leedsistä juuri TATP:tä. TATP on ollut vuosia niin al-Qaidan kuin palestiinalaisten itsemurhapommittajien suosikkiräjähde.

Yhteys al-Qaidaan voi löytyä myös Pakistanin kautta. Itsemurhapommittajat kävivät Pakistanissa eri aikoina ennen Lontoon iskuja, ja heidän epäillään altistuneen al-Qaidan aivopesulle ja saaneen järjestöltä koulutusta.

Yhden pommimiehistä, Shehzad Tanweerin, kerrotaan tavanneen Pakistanissa muun muassa Osama Nazirin, joka viime joulukuussa pidätettiin yhteydestä vuonna 2002 Islamabadissa tapahtuneeseen tuhoisaan pommi-iskuun. Nazir kuuluu al-Qaida-yhteyksistä tunnettuun äärijärjestöön Jaish-e-Mohammadiin.

Tanweerin ja Nazirin kohtaaminen tapahtui Faisalabadissa, jossa eilen pidätettiin neljä ihmistä Lontoon iskuihin liittyen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?