Raportti: Terroristeja värvätään Euroopasta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Raportti: Terroristeja värvätään Euroopasta

Seuraavan terrori-iskun tekijät saattavat olla valkoihoisia amerikkalaisia tai eurooppalaisia. Näin varoittaa Yhdysvaltain tiedustelupalvelu 11.9. WTC-iskujen seitsemäntenä vuosipäivänä.

11.9.2008 14:25

Terrorismia tutkivien asiantuntijoiden mukaan tulevaisuuden terroristeilla on "amerikkalaiset kasvot", kertoo brittilehti Daily Telegraph -lehti.

Väite perustuu tiedusteluraportteihin, joiden mukaan esimerkiksi Pakistanin useilla terroristileireillä koulutetaan yhä enemmän amerikkalaisia ja eurooppalaisia.

Terrorismintutkijat ovat arvioineet, että useat kymmenet länsimaalaiset ovat käyneet läpi vastaavia, leirejä ja al-Qaidan johtohenkilöt yrittävät rekrytoida heitä yhä enemmän esimerkiksi englanninkielisillä videoilla.

Terroristijärjestöt etsivät länsimaisia koulutettavia sen vuoksi, että heidät on helpompi lähettää terrori-iskuihin Yhdysvaltoihin.

- Tällaisiin operaatioihin osallistuisi pohjoisamerikkalaisia ja eurooppalaisia henkilöitä, joilla on passit, joiden avulla he pääsevät vapaasti matkustamaan Yhdysvaltoihin ilman viisumia, Yhdysvaltain tiedustelupalvelussa työskentelevä Ted Gastro kertoi Daily Telegraphille.

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush järjesti viime kuussa turvallisuustapaamisen, jossa keskityttiin nimenomaan länsimaalaisten terroristien lisääntyneeseen lukumäärään, mitä pidetään juuri nyt "suurimpana yksittäisenä uhkana" Yhdysvalloille.

- Heitä ei voi jäljittää, koska he eivät löydy mistään tietokannoista, tapaamiseen osallistunut entinen turvallisuusvirkamies Roger Cressey totesi.

- Ryhmien pitää löytää uusia tapoja tunkeutua puolustuksemme läpi. Tavallaan tämä on seurausta onnistuneista toimistamme, Georgetownin yliopiston terrorismintutkija Bruce Hoffman puolestaan sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?