Peking rajoittaa tupakointia olympialaisten alla - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Peking rajoittaa tupakointia olympialaisten alla

Peking aikoo kieltää tupakoinnin useimmilla julkisilla paikoilla pitääkseen kiinni sitoumuksestaan järjestää savuttomat olympiakisat.

Pekingiläisellä tupakkakauppiaalla riittää asiakkaita, sillä kolmasosa maailman tupakoitsijoista asuu Kiinassa.

31.3.2008 8:29 | Päivitetty 31.3.2008 11:59

Vappuna voimaan astuva uusi laki kieltää tupakoinnin valtion virastoissa ja joukkoliikennevälineissä. Beijing Morning Post -lehden mukaan lailla ei kuitenkaan kielletä kokonaan tupakointia ravintoloissa ja baareissa.

Tupakointi on jo nyt kielletty elokuvateattereissa, voimistelusaleissa ja muissa julkisissa sisätiloissa. Kieltoja kuitenkin rikotaan yleisesti.

Uusi laki laajentaa tupakointikiellon koskemaan urheilu- ja kuntokeskuksia, mutta sallii tupakoinnin ravintoloissa, baareissa ja puistoissa palvelualueita lukuun ottamatta. Hotellit velvoitetaan tarjoamaan asiakkailleen savuttomia huoneita.

- Uusien sääntöjen myötä kaupunki täyttää kansainvälisten sopimusten määräykset ja sitoumuksensa järjestää savuttomat olympiakisat, totesi Pekingin kaupungin lakiasiantoimiston johtaja Zhang Peili Beijing Morning Post -lehdelle.

Laitokset ja yritykset, jotka eivät noudata uusia määräyksiä, voivat saada 5 000 juanin eli noin 450 euron sakon.

Peking kielsi tupakoinnin takseissa jo lokakuussa ja käynnisti valistuskampanjan tupakoinnin vähentämiseksi, mutta kampanjaa on vastustettu voimakkaasti.

Kaupungin viranomaiset lähettivät 30 000 ravintolalle kehotuksen asettaa tiloihinsa tupakointi kielletty -kylttejä, mutta China Daily -lehden mukaan yksikään ravintola ei noudattanut kehotusta.

Kiinalaiset ovat maailman innokkaimpia tupakoitsijoita, ja yli 350 miljoonan tupakoitsijan kasvavat markkinat vetävät puoleensa tupakkayhtiöitä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?