Aasian saastepilvet kiihdyttävät jäätiköiden sulamista - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Aasian saastepilvet kiihdyttävät jäätiköiden sulamista

Eteläisen Aasian päällä roikkuva valtava saastepilvi eli "Aasian ruskea pilvi" kiihdyttää rajusti alueen jäätiköiden sulamista, varoittaa tiedelehti Naturessa julkaistu tutkimus.

1.8.2007 20:05

Pilvi peittää alleen suuria osia Etelä- ja Kaakkois-Aasiasta sekä Intian valtameren pohjoisosista. Tutkijat selvittivät miehittämättömien lentokoneiden avulla, kuinka paljon se lisää ilmaston lämpenemistä, ja tulokset olivat hälyttäviä.

Mittausten mukaan sitten 1950-luvun ilman lämpötila Etelä-Aasiassa on kohonnut jäätiköiden korkeudella eli 2 000-5 000 metrissä noin neljännesasteella per vuosikymmen. Noin puolet tästä noususta on ruskean pilven aiheuttamaa.

Jäätiköiden sulamisella on merkittäviä vaikutuksia alueella, sillä niistä saavat alkunsa Aasian yhdeksän suurinta jokea, joiden lähimaastossa elää yli miljardi ihmistä. Nyt riesana on jokien tulviminen, mutta tulevaisuudessa edessä voi olla paha kuivuus.

Ruskea pilvi sikiää alueen tuhansien ja taas tuhansien tehtaiden savupiipuista, metsäpaloista ja etenkin puun sekä lannan polttamisesta. Tutkijoiden mukaan kiperää ongelmaa voidaan kuitenkin lieventää esimerkiksi jakamalla köyhille perheille kaasulla tai aurinkosähköllä toimivia keittimiä.

Tutkimus kannustaa myös kansainvälistä yhteisöä ripeisiin toimiin ilmaston lämpenemisen saamiseksi kuriin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?