Hänestäkö Britannian uusi pääministeri? - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Hänestäkö Britannian uusi pääministeri?

Britannian Tory-puolueen johtajalla David Cameronilla on leveä hymy kasvoillaan kampanjakiertueella Nantwichissa. Koulutytöt hänen ympärillään kirkuvat ja kaivavat nimikirjoitusvihkojaan esille.

David Cameron on tavoitellut Obaman tyyliä. Torstain vaaleissa nähdään, puriko se britteihin.

6.5.2010 11:47 | Päivitetty 6.5.2010 16:12

Todellinen syy hysteriaan paljastuu, kun Cameronin limusiinista nousee näkyviin hänen tunnetuin julkkiskannattajansa, Take That -yhtyeen laulusolisti Gary Barlow.

Britannian pääministeriehdokkaat eivät ole nousseet tänään pidettävien vaalien kampanjoissa samanlaisiksi supertähdiksi kuin Barack Obama toissa vuonna Yhdysvalloissa. Obaman oppeja on kyllä yritetty soveltaa, mutta sama tyyli ei yksinkertaisesti istunut ehdokkaille saati uponnut britteihin.

"Toivo" ja "muutos"

Varsinkin suurin pääministerisuosikki Cameron on toistellut Atlantin toiselta puolelta tutuksi tulleita sanoja "toivo" ja "muutos". Hän väisteli istuvan pääministerin Gordon Brownin "negatiivisia" hyökkäyksiä ja vannoi pysyvänsä positiivisena, aivan kuten Obama.

Sitten näyttämölle astui luontevasti esiintynyt Nick Clegg , joka varasti muutosteeman liberaalipuolueelle. Hän esitti kaivatun muutoksen äänestäjille paljon Cameronia onnistuneemmin.

Cameron päätti edelleen turvautua Obamaan. Hän palkkasi Yhdysvaltain presidentin avustajan Anita Dunnin hiomaan esiintymistään. Cameron alkoi käyttää obamamaisia anekdootteja perustellessaan mielipiteitään.

- Tapasin Plymouthissa mustan miehen, joka on palvellut kuninkaallisessa laivastossa 30 vuotta ja häpeää nykyistä maahanmuuttopolitiikkaamme, Cameron tarinoi.

Häpeää tunsivat lähinnä kuulijat, varsinkin kun tarina ei ollut puoliksikaan totta. Mies oli vasta 40-vuotias eikä varmasti palvellut laivastossa kymmenvuotiaana.

Esittää kansanmiestä

Yläluokkaisen taustansa takia Cameron on joutunut tekemään kaikkensa esittääkseen kansanmiestä. Hänet on nähty harvakseltaan puku päällä, toisin kuin rennommassa asussa jäykistyvä Brown tai todellista uskottavuutta etsivä Clegg.

Cameron viihtyy neulepuserossa tai kauluspaidassa, jossa on hihat käärittynä. Samaan aikaan mustiin pukuihin pukeutuneet avustajat yrittävät korostaaa hänen tavallisuuttaan.

Viimeisinä kampanjapäivinään Cameron nähtiin puhumassa keskusvarastossa Wakefieldissä, kalamarkkinoilla Grimsbyssä, juoksulenkillä Blackpoolissa ja ostamassa fish and chip -annosta katukeittiöstä Long Townissa.

Hän on kääntänyt keskusteluja muun muassa jalkapalloon ja popmusiikkiin. Onnekseen hän ymmärsi lopettaa Obaman imitoinnin ajoissa.

- Olen varma, että hän olisi etsinyt enemmän yhtäläisyyksiä Obamaan, jos hän ei itse olisi ymmärtänyt, miten naurettavalta se näyttää, poliittisen historian professori Steven Fielding totesi.

David Cameron nousi laatikoiden päälle supermarkerissa Wakefieldissä. Tuttu näky myös Obaman vaalikampanjan ajoilta.

David Cameronin kuuluisin julkkistukija, Take Thatin Gary Barlow seurasi Tory-puheenjohtajaa Nantwichin vaalitilaisuuteen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?