Barroso vaatii Klausia hyväksymään Lissabonin sopimuksen - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Barroso vaatii Klausia hyväksymään Lissabonin sopimuksen

EU-komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso vaatii Tshekin presidenttiä Vaclav Klausia noudattamaan parlamentaarisen demokratian pelisääntöjä ja ratifioimaan Lissabonin sopimuksen.

13.10.2009 19:03

Tshekki on ainoa EU-maa, joka ei ole vielä ratifioinut unionin päätöksentekoa uudistavaa sopimusta. Klaus ilmoitti viime viikolla haluavansa sopimukseen poikkeuksen, joka suojaa Tshekkiä toisen maailmansodan jälkeen maasta karkotettujen saksalaisten omaisuusvaatimuksilta.

-Tshekki on parlamentaarinen demokratia. Maan parlamentin molemmat kamarit ovat hyväksyneet Lissabonin sopimuksen. Näin ollen sopimus pitäisi ratifioida myös Tshekissä niin kuin on tehty kaikissa muissakin demokratioissa, silminnähden närkästynyt Barroso sanoi tiedotustilaisuudessa Brysselissä tiistaina.

Tshekin pääministeri Jan Fischer vieraili päivän aikana Brysselissä neuvottelemassa sopimustilanteesta.

Fischer vakuutti lehdistötilaisuudessa, että hänen hallituksensa kannattaa Lissabonin sopimuksen ratifiointia ja tekee parhaansa, että Tshekissä löydettäisiin ratkaisu ongelmaan.

Ei uutta kierrosta

Klaus on vaatinut EU:lta sitovia ja vahvoja takuita siitä, että Lissabonin sopimus ei mahdollista saksalaisten omaisuusvaatimuksia. Hän on antanut ymmärtää, että pelkkä poliittinen julistus - jolla Irlannille annettiin sen vaatimat takuut viime kesän EU-huippukokouksessa - ei hänelle riitä.

Barroso tyrmäsi ajatuksen siitä, että sopimus avattaisiin Klausin vaatimusten tähden ja ratifioitaisiin uudelleen kaikissa jäsenmaissa.

-Se olisi absurdia, se olisi surrealistista, Barroso sanoi.

Lissabonin sopimus on parhaillaan Tshekin perustuslakituomioistuimen tarkasteltavana, sillä joukko parlamentin ylähuoneen jäseniä valitti syyskuussa sen olevan perustuslain vastainen. Perustuslakituomioistuin ilmoitti tiistaina käsittelevänsä asiaa 27. lokakuuta eli vain kaksi päivää ennen Brysselissä alkavaa EU-huippukokousta.

Pääministeri Fischer ehdotti maanantaina, että EU-maat käsittelisivät Klausin vaatimusta loppukuun huippukokouksessaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?