Partiopoikajärjestö ei varoittanut pedofiileista - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Partiopoikajärjestö ei varoittanut pedofiileista

Yhdysvaltain partiopoikajärjestö Boy Scouts of America keräsi kahden vuosikymmenen ajan tietoja lippukunnanjohtajina toimineista seksuaalirikollisista, mutta ei varoittanut partiopoikien vanhempia pedofiileista.

Paul R. Xochihua (vas.) ja Charles T. Smith toimivat puolustuksen asianajajina oikeudenkäynnissä, jossa Yhdysvaltain partiopoikajärjestöä syytetään seksuaalisen hyväksikäytön salailusta.

25.3.2010 8:42

- Partiopoikajärjestöllä oli hallussaan kaikki tarvittava tieto ja mahdollisuudet vaikuttaa asiaan, mutta he eivät tehneet mitään, totesi järjestöä vastaan Oregonin Portlandissa käynnistyneessä oikeudenkäynnissä asiantuntijatodistajana toiminut psykologi Gary Schoener, joka on perehtynyt seksuaalisiin väärinkäytöksiin muun muassa kirkon ja terveydenhuollon piirissä.

Varalippukunnanjohtaja Timur Dykesin seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi 1980-luvun alussa joutunut 37-mies on nostanut 14 miljoonan dollarin kanteen Yhdysvaltain partiopoikajärjestöä vastaan. Dykes on tunnustanut hyväksikäytön oikeudenkäynnin valamiehistölle viime viikolla esitetyllä videolla.

Oikeudenkäynnin todistusaineistona on myös yli 1 100 seikkaperäistä raporttia, jotka Boy Scouts of America -järjestö keräsi vuosina 1965-84 järjestön piirissä toimineista pedofiileista.

- Jotku näistä tiedostoista ovat tarkkoja kuin poliisiraportit, kertoi asiakirjoihin perehtynyt Schoener.

Papereista kävi ilmi, että partiopoikajärjestö kehitti jonkinlaisen jäähysysteemin, jonka myötä seksuaalisiin väärinkäytöksiin syyllistyneet partiojohtajat siirrettiin joksikin aikaa syrjään partiotoiminnasta, mutta jäähyajan jälkeen heidän sallittiin palata takaisin toimintaan.

Partiopoikajärjestön asianajaja Charles Smith sanoi 17. maaliskuuta käynnistyneessä oikeudenkäynnissä tiedostojen auttaneen järjestöä suojelemaan lapsia, koska tietojen pohjalta partiojohtajat saattoivat karsia toiminnasta pois seksuaalirikoksiin syyllistyneet. Schoenerin mukaan näin ei ole tapahtunut.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?