Ulkomaat

Kundera kiistää: En ollut ilmiantaja

Julkaistu:

Kansainvälisesti tunnetuin tshekkiläiskirjailija Milan Kundera kiistää tiedot, joiden mukaan hän olisi ollut salaisen poliisin ilmiantaja kommunistien valtakaudella.

- Olen aivan järkyttynyt asioista, joita en odottanut ja joista en edes tiennyt tähän päivään mennessä, ja joista osa ei edes tapahtunut, Kundera sanoi Tshekin uutistoimistolle. Haastattelu oli Kunderan ensimmäinen 25 vuoteen.

Uutisviikkolehti Respekt väittää, että Kundera olisi paljastanut länsimaiden agentiksi epäillyn Miroslav Dvoracekin salaiselle poliisille StB:lle vuonna 1950. Dvoracek oli nuori lentäjä, joka pakeni Tshekkoslovakiasta pian kommunistien tultua valtaan 1948. Hänet koulutettiin agentiksi lännessä ja lähetettiin Prahaan salaiseen tehtävään.

Dvoracek jäi kiinni ja joutui vankilaan kidututettavaksi. Hänet tuomittiin kuolemaan, mutta tuomio muutettiin 22 vuoden vankeusrangaistukseksi. Dvoracek pääsi muuttamaan Ruotsiin vuonna 1968.

- En todellakaan tuntenut tuota henkilöä, Kundera vakuutti uutistoimistolle ja piti Respektin artikkelia "murhayrityksenä".

Kundera tunnettiin nuorena kiivaasta kommunismistaan. Hän muun muassa kirjoitti useita runoja, joissa ylistettiin maan uutta sosialistista järjestelmää.