Finnairin ja SAS:n koneet olivat törmätä toisiinsa Ruotsissa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Finnairin ja SAS:n koneet olivat törmätä toisiinsa Ruotsissa

Finnairin ja SAS:n matkustajalentokoneet olivat vähällä törmätä toisiinsa heinäkuun alussa Ruotsin Östersundissa.

Finnairin Boeing 757 ja SAS:n Boeing 737 sivuuttivat toisensa hiuksenhienosti Ruotsin Östersundin yläpuolella.

21.7.2010 7:08 | Päivitetty 21.7.2010 10:14

Asiasta ensimmäisenä kertoneen Östersundin Länstidningen-lehden mukaan SAS:n Boeing 737 ja Finnairin 757 lensivät molemmat 11 kilometrin korkeudessa kun niiden kurssit ristesivät. Koneet olivat vain alle 300 metrin päässä toisistaan. Vielä ei tiedetä, kuinka lähellä toisiaan koneet tarkalleen olivat.

Viranomaiset kertovat, että toista konetta kehotettiin muuttamaan korkeuttaan, mutta liian myöhään. Sääntöjen mukaan ohje pitäisi antaa hyvissä ajoin.

Finnairin kone oli matkalla Torontosta Helsinkiin, ja siinä oli noin 280 matkustajaa. SAS:n koneessa matkusti 130 matkustajaa Narvikista Osloon.

- Vaaratilanteesta ei ole voitu tiedottaa, koska tutkinta on siirretty viranomaisille, kertoo Finnairin viestintäpäällikkö Maria Mroue.

Tapausta tutkivat Ruotsin valtion onnettomuustutkintalautakunta ja ilmailuvirasto LFV.

- Valitettavasti en voi sanoa paljoa meneillään olevasta tutkimuksesta. Keräämme nyt tietoja tapahtuneesta muun muassa koneiden lentäjiä haastattelemalla, kertoo onnettomuustutkintalautakunnan edustaja Otto Nilsson Länstidningen-lehdelle.

Alustavat kommentit tapauksesta, joka olisi voinut päättyä katastrofiin, ovat olleet varsin epämääräisiä.

- Emme tiedä, miksi koneet kohtasivat samalla korkeudella eivätkä olleet tarpeeksi kaukana toisistaan, toteaa Carl-Erik Nilsson ilmailuvirasto LFV:n turvallisuusosastolta Aftonbladetin mukaan.

Länstidningenin haastattelema lentoturvallisuusasiantuntija pitää tapausta erittäin harvinaisena ja vakavana. Suurkatastrofin ainekset olivat olemassa.

- Jos koneet ovat alle 300 metrin päässä toisistaan, asia on todella vakava. Koneethan lentävät niin suurella nopeudella, sanoo Ruotsin lentäjäyhdistyksen turvallisuusjaoston puheenjohtaja Martin Öhman lehdelle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?