Venäjän kaasu jumiutui Ukrainaan - Eurooppa kärsii - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Venäjän kaasu jumiutui Ukrainaan - Eurooppa kärsii

Itä-Euroopan maiden kaasupula näytti jo tiistaiaamuna päättyvän, kun Venäjä avasi kaasuhanansa, mutta ilo osoittautui ennenaikaiseksi. Ukrainan putkiverkosto ei ollut vielä tiistaina valmis kaasun kuljettamiseen Eurooppaan, joten Gazprom-yhtiön toimitukset eivät päässeet rajaa pitemmälle.

Ukrainan Naftogaz-yhtiö ei pysty toimittamaan venäläistä kaasua Eurooppaan, koska se tarvitsee kaasuputkiston maan sisäisiä kuljetuksia varten.­

13.1.2009 17:26 | Päivitetty 13.1.2009 19:05

Ukrainalaisen Naftogazin johtajan Oleg Dubinan mukaan yhtiö ei voinut vielä aloittaa venäläisen kaasun kuljetuksia, sillä se olisi merkinnyt neljän Ukrainan maakunnan jäämistä vaille maakaasua.

EU-komissio ehti jo tiistaiaamuna kiitellä Venäjän kaasuhanojen avaamista, mutta päivän mittaan kommentit muuttuivat happamemmiksi.

EU:ta närästi muun muassa se, että unionin kaasutarkkailijat eivät päässeet vapaasti Gazpromin ja Naftogazin valvomoihin seuraamaan kaasuliikennettä, vaikka asiasta oli nimenomaan yhtiöiden kanssa sovittu.

EU-komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso ja unionin puheenjohtajamaan Tshekin pääministeri Mirek Topolanek soittelivat tiistaina jälleen Venäjän ja Ukrainan johtajille kaasukriisin ratkaisun vauhdittamiseksi, mutta tulokset jäivät niukoiksi.

Putinsovinnollisena

Venäjän pääministeri Vladimir Putin vieraili tiistaina Gazpromin pääkonttorin valvomossa tutustumassa kaasutoimitusten ongelmiin. Putin suhtautui ymmärryksellä ukrainalaisten pulmiin ja ehdotti yhteistyötä niiden ratkaisemiseksi.

- Meidän pitäisi keskustella ukrainalaisten kollegojemme kanssa siitä, mitä pitäisi tehdä. Ilmeisesti Ukrainan kaasuverkko ei ole valmis kauttakuljetuksiin, Putin arvioi.

Gazpromin varapääjohtaja Aleksandr Medvedev suhtautui ukrainalaisiin vähemmän sovinnollisesti. Hänen mukaansa Ukrainan toiminnan takana on Yhdysvallat, joka haluaa tietoisesti huonontaa Venäjän ja sen naapurimaan välejä.

Ukrainan ja Venäjän suhteet ovat olleet viileät sen jälkeen kun ukrainalaiset vuonna 2004 valitsivat maalle länsimieliset johtajat, jotka haluaisivat viedä entisen neuvostotasavallan Naton jäseneksi.

Venäjä katkaisi kaasutoimitukset Eurooppaan viime viikon keskiviikkona, koska se epäili Ukrainan varastavan EU-maille tarkoitettua kaasua. Ehtymisestä ovat kärsineet etenkin Bulgaria ja Slovakia, jotka ovat kaasuntuonnissaan lähes täysin riippuvaisia Venäjästä.

Bulgarian ja Slovakian pääministerit ilmoittivat matkustavansa keskiviikkona Moskovaan tapaamaan pääministeri Putinia kaasutoimitusten aloittamiseksi. Tilanne on ollut kriittinen etenkin Slovakiassa, sillä maalla ei ole suuria kaasun varmuusvarastoja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?