Ulkomaat

John McCainin juhlapuhetta häiriköitiin

Julkaistu:

Kaksi Irakin sotaa vastustanutta protestoijaa yritti häiritä presidenttiehdokas John McCainin juhlapuhetta republikaanien puoluekokouksessa aamuyöllä Suomen aikaa.

Yleisön joukkoon soluttautuneet mielenosoittajat ryhtyivät tahoillaan osoittamaan mieltään McCainin puheen alkuvaiheessa.

Raivostunut kokousväki vaiensi protestoijien iskulauseet useilla USA-huutomyrskyillä. McCain itse hallitsi tilannetta huumorilla.

- Älkää antako taustamelun ja staattisen sähkön häiritä teitä. Amerikkalaiset haluavat, että lopetamme huutamisen toisillemme, John McCain nauroi.

Puolueensa ehdokkaaksi virallisesti lupautunut John McCain sanoi Venäjän "öljyrikkaiden ja vallan korruptoimien johtajien hylänneen demokraattiset ihanteet ja vastuullisen vallan velvoitteet".

Sisäpolitiikassa John McCain julisti sitoutuvansa toimimaan "jatkuvan puoluekaunan" lopettamiseksi Yhdysvalloissa.

Presidenttiehdokas on tuskin koskaan arvostellut ehdokkuuspuheessaan omaa puoluettaan McCainin tapaan. Hän lupasi republikaanien palaavan Lincolnin, Rooseveltin ja Reaganin juurille.

- Olen taistellut korruptiota vastaan, eikä ole merkinnyt ovatko syylliset olleet demokraatteja vai republikaaneja. He loukkasivat saamaansa luottamusta ja heidän pitää joutua vastuuseen, John McCain julisti.

- Tulen kurottamaan käteni jokaiselle auttaakseni tämän maan jälleen liikkeelle. Minulla on siitä todistavaa näyttöä ja haavoja. Senaattori Obamalla ei ole.

Demokraattien presidenttiehdokkaan Barack Obaman kokemattomuus nousi puoluekokouksessa jatkuvasti esille.

John McCain lupasi kokouksen päättäneessä suuressa puheessaan Obamalta teeman vieden, että muutos on tulossa maan pääkaupunkiin.

McCain on senaattorina tullut tunnetuksi yli puoluerajojen toimimisesta.

- Minua on kutsuttu yksinäiseksi sudeksi, joka marssii oman rumpunsa tahdissa. Joskus se on tarkoitettu kohteliaisuudeksi ja joskus ei. Se tarkoittaa, että tiedän kenelle teen töitä. En tee töitä puolueelle. En tee töitä eturyhmille. Teen töitä teille, hän lausui.

"Maani pelasti minut"

John McCain, 72, kertoi myös yli viidestä vuodestaan sotavankina Vietnamissa.

- Rakastuin maahani ollessani vankina toisen maassa. En tullut enää koskaan samaksi. En ollut enää oma mieheni. Olin maani mies, John McCain totesi välillä kostein silmin.

- Minua siunattiin takaiskulla, ja todella tarkoitan sitä. ...Maani pelasti minut, maani pelasti minut, enkä voi unohtaa sitä.

McCain puhui yleisön keskelle ulottuneella lavalla. Kokouspaikkana toiminut St. Paulin jääkiekkohalli on mm. Niklas Bäckströmin, Mikko Koivun ja Antti Miettisen Minnesota Wild -joukkueen kotikenttä.

John McCain antoi tunnustusta presidentti George W. Bushille maan johtamisesta. Esivaaleissa 2000 miehet olivat katkeria vihollisia.

Kymmenille miljoonille amerikkalaiskatsojille esiteltiin puhetta ennen Cindy McCainin mittavaa humanitaarista toimintaa.

Amerikkalaisia liikutettiin myös McCainien Bangladeshista äiti Teresan orpokodista aikanaan adoptoiman kuolemansairaan vauvan tarinalla. Hän on nykyisin perheen 17-vuotias tytär Bridget McCain.