Egypti sekoittaa Lähi-idän pakkaa Gazan turvamuurilla - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Egypti sekoittaa Lähi-idän pakkaa Gazan turvamuurilla

Egypti on tekemässä lopun vilkkaasta salakuljetuksesta Gazaan. Maansiirtokoneet ovat myllänneet palestiinalaisalueen tuntumassa jo kuukausia, ja villit huhut lentävät.

9.1.2010 15:29

Joidenkin mukaan maahan kaivettaisiin kymmeniä metrejä syvä teräsmuuri, toiset puhuvat että tunnelit aiotaan täyttää vedellä, kolmas tietää, että maaperään asennetaan tarkkailulaitteistoja. Virallisia tietoja ei ole annettu, mutta urakan tavoite on selvä. Rajaseudun laaja tunneliverkosto halutaan sulkea, lopullisesti.

- Emme tosiaan tiedä ihan tarkkaan mitä Egypti puuhaa. Mutta olemme varmoja siitä, että se on suunnattu tunneleita vastaan, ja se häiritsisi bisnestämme, sanoi Rafahin kaupungissa asuva Raja a Abu Hilal.

Gazaan kulkee Egyptistä arviolta 400-1 500 tunnelia, joiden kautta alueelle rahdataan kaikkea mahdollista ruuasta ja öljystä lampaisiin, kodinkoneisiin ja aseisiin. Gazaa hallitsevalle Hamas-järjestölle ne ovat elämänlanka, sillä salakuljetus ja salakuljetettujen tuotteiden verottaminen ovat sen käytännössä ainut tulonlähde.

Järjestön edustajat kutsuvatkin Egyptin hanketta "kuoleman muuriksi". Asiantuntijat puolestaan arvelevat, että jos muuri osoittautuu toimivaksi, on Hamasin ehkä pakko palata neuvottelupöytään Fatah-järjestön kanssa ja suostua palestiinalaisalueiden jälleenyhdistämiseen sekä vaalien järjestämiseen. Rajan hallinta on arvovaltakysymys

Egyptille muurihanke on osaltaan kunniakysymys. Sen omanarvontunto koki kolauksen tammikuussa 2008, kun Hamas räjäytti rajan nykyiseen turva-aitaan aukkoja, joista sadat paikalliset ryntäsivät Egyptiin ostoksille. Egyptiltä vei useita päiviä saada oma rajansa taas hallintaan.

Eikä presidentti Hosni Mubarak ole ihastunut ajatukseen, että Gazaa hallitsee islamistinen liike, jota Egyptin vahvin oppositioryhmä muslimiveljeskunta tukee.

Taustalla vaikuttaa ilmeisesti myös Yhdysvallat, joka maksaa Egyptille vuosittain satoja miljoonia euroja talousapua. Amerikkalaiset ovat edellyttäneet egyptiläisiltä monta kertaa, että salakuljetus Gazaan on pantava aisoihin.

Rafahin palestiinalaiset puolestaan aikovat vastata muurin haasteeseen kaivamalla syvemmälle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?