Saddamin tytär: Mikään ei korvaa isää - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Saddamin tytär: Mikään ei korvaa isää

Rana Hussein, 37, on tottunut siihen, että miehet hänen ympäriltään kuolevat. Aviomiehensä ja kaksi veljeään aiemmin menettänyt Saddam Husseinin tytär on nyt kuvaillut ensimmäistä kertaa isänsä kuoleman tuomaa tuskaa.

8.1.2007 7:01

- Suruni on pohjaton. Mikään ei voi korvata menetystäni. Edes veljieni poismeno ei koskenut näin, sillä isä oli minulle kaikki kaikessa ja juuri häneltä sain voimani, teloitetun ex-diktaattorin keskimmäinen tytär itki The Sunday Timesille.

Isän hirttäminen oli Ranalle "viimeinen niitti", sillä viime vuodet ovat olleet hänelle muutoinkin raskaita.

Kun Yhdysvaltain johtama liittouma valtasi pääkaupungin keväällä 2003, Rana pakeni neljän lapsensa ja siskonsa Raghadin kanssa maaseudulle. He piileskelivät milloin missäkin, kunnes saivat tiedon veljiensä Udain ja Qusain kaatumisesta tulitaistelussa amerikkalaisia vastaan. Lopulta tyttäret pääsivät livahtamaan saman vuoden loppukesästä Jordaniaan, jossa kuningas Abdullah myönsi heille turvapaikan.

Saddamin tyttäret eivät ole myöntäneet olevansa isälleen katkeria, vaikka heistä tuli hänen vuokseen leskiä vuoden 1996 helmikuussa. Saddam pakotti Ranan ja Raghadin eroamaan maanpetturuudesta syytetyistä aviomiehistään. Sitten Saddam surmautti vävynsä.

Tähän asti Saddamin tyttäret ovat kommentoineet miestensä teloitusta kovin harvasanaisesti.

- Haava on syvä, Rana tyytyi toteamaan CNN :lle vuonna 2003.

Eilen julkaistussa haastattelussa Rana sen sijaan kuvasi avoimesti suruviestin aiheuttamaa romahdusta ja sitä, kuinka vävyjen kuolema jätti jälkensä myös perheen äitiin Sajida Talfahiin.

- Äiti ei ole näyttänyt enää koskaan samalta kuin ennen sitä päivää.

Toisaalta Saddamin tyttäret ovat kertoneet myös isänsä ihmillisistä piirteistä. Lapsenlapsilleen Saddamin kerrotaan olleen lämmin ja huolehtiva isoisä, joka kannusti vankilasta lähettämissään kirjeissä lapsia hankkimaan hyvän koulutuksen.

Vanhin tytär Raghad ylisti isäänsä vuosi sitten Expressenille antamassaan haastattelussa. Raghad kertoi, että heillä oli "maailman kiltein isä".

- Hän ei ollut maailman paras isä pelkästään minulle, vaan myös sisarelleni, Raghad sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?