Näin Neuvostoliitossa 2010 - Osa 2: Ei lukkoja missään! - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Näin Neuvostoliitossa 2010 - Osa 2: Ei lukkoja missään!

IS kertoi torstaina, kuinka auvoista Neuvostoliitossa piti oleman vuonna 2010. Nyt tarina jatkuu.

Loppuvuodesta 1959 ilmestynyt Komsomolskaja Pravdan numero koostuu kuvitteellisista artikkeleista ja sepitetyistä lukijakirjeistä, joista käy ilmi oletettu neuvostotodellisuus vuonna 2010.­

8.1.2010 9:14 | Päivitetty 9.1.2010 13:56

Vuonna 2010 Neuvostoliitossa elettäisiin niin rehellisesti, että maassa ei olisi yhtä ainutta lukkoa missään ovessa. Näin visioi Komsomolskaja Pravda -lehti 50 vuotta sitten.

Lehti laati uudenvuoden 1960 kunniaksi erikoisnumeron, jossa se maalaili lukijoilleen auvoisan neuvostotulevaisuuden. Jälkipolvien iloksi numero on säilynyt ja sitä voi käydä nyt lukemassa sähköisesti osoitteessa www.arhivtime.ru.

Muistona "vanhasta kieltojen ajasta" Moskovassa olisi säilytetty ainoastaan yksi lukko, joka riippuisi pakkasukon palatsin ovella. Lehden visioiden mukaan Luzhnikiin rakennettu satupuisto jatkuisi useiden kilometrien alueelle ja sen portilla riippuisi symbolinen puinen lukko.

Loppuvuodesta 1959 ilmestynyt lehden numero koostuu kuvitteellisista artikkeleista ja sepitetyistä lukijakirjeistä, joista käy ilmi oletettu neuvostotodellisuus vuonna 2010. Osa jutuista on kirjoitettu huumorilla, mutta silti kaikista paistaa suorastaan liikuttava usko kommunistiseen paratiisiin, joka koittaisi neuvostokansalaisille viimeistään tänä vuonna.

Kuvaava on esimerkiksi uutinen, joka on otsikoitu "Rikollista on rangaistu". Jutusta käy ilmi, että jos Neuvostoliitto valtiona olisi vielä tänä vuonna olemassa, rikollisuuden pitäisi olla siellä liki tuntematon käsite.

Uutinen kertoo kuitenkin tapauksesta, jossa yksi henkilö oli suorittanut "viime aikojen suurimman rikoksen".

Rikoksentekijäksi osoittautui kuplettilaulaja Vasili Bolshov, joka oli "väärinkäyttänyt kansalaisten luottamusta ja aikaa" esittämällä puolentoista tunnin ajan tylsiä ja jo parikymmentä vuotta sitten kaikkia kyllästyttäneitä estradikappaleita.

Mutta oikeudenmukaisuus pantiin sittemmin toteen "kansalaisoikeuden aukiolla", jossa Bolshov määrättiin kuuntelemaan oma repertuaarinsa läpi viisi kertaa magnetofonin nauhalta.

Lehdessä käydään myös lukijakeskustelua siitä, kuinka venäjän kielessä aiemmin käytetyt omistussanat "minun" ja "sinun" ovat nyt vanhentuneet eikä niitä joidenkin mielestä pitäisi enää edes opettaa lapsille. Vuonna 2010 kaiken piti olla Neuvostoliitossa yhteisomistuksessa - eli siis "meidän".

Akateemikko V. Dolgoprudov rohkenee kuitenkin esittää lukijakirjeessään eriävän mielipiteen ja perustelee sen kertomalla kaveristaan, joka käytti vastikään tyttöystävästään sanontaa "minun morsiameni".

- En tiedä, mitä hänen olisi pitänyt sanoa, jos hän ei olisi tiennyt käyttää omistussanaa "minun". Ei kai hänen olisi tullut sanoa "meidän morsiamemme"? akateemikko polemisoi.

Lehden utopian mukaan vuonna 2010 neuvostoautot ja traktorit käyvät atomivoimalla, ja niitä täytyy ladata vain kerran viidessä vuodessa. Pelloilla nähdään entistäkin leveämpiä puimureita, mutta nyt ne ovat kaikki kauko-ohjattavia.

Vision mukaan kylmä sota olisi ohi ja aseteollisuuskin tarpeetonta - tosin siitä ei mainita mitään, mitä lopulta tapahtui Yhdysvalloille.

Lehden yksi uutinen kertoo kuitenkin, kuinka Tyyneltämereltä oli löytynyt yksi rakettitukikohta, joka oli jäänyt aikanaan vahingossa tuhoamatta aseistariisunnan yhteydessä. Niinpä paikalle lähetettiin rakettien tuhoamisryhmä, joka teki ne vaarattomaksi ja upotti merenpohjaan.

Vision mukaan neuvostotiedemiehet ovat oppineet myös luomaan paikallisesti keinotekoisia mikroilmastoja, joten sen ansiosta esimerkiksi Moskovan joulukuu on nykyisin yhtä lämmin kuin toukokuu.

Ja vaikka neuvostokansalaisten piti vuonna 2010 elää kuin yhtenä suurena perheenä sulassa sovussa, juonittelu ja toisten kampitus jatkuu ainakin yhdessä asiassa - nimittäin jalkapallossa.

Uusien jalkapallosääntöjen mukaan esimerkiksi Neuvostoliiton eteläosasta tuleva jalkapallojoukkue saa luoda omalle puolelleen kenttää itselleen mieluisan mikroilmaston. Vastaava oikeus on tietenkin myös pohjoisesta tulevalla jalkapallojoukkueella.

Niinpä yksi uutinen kertoo siitä, kuinka eräs tällainen jalkapallo-ottelu piti tuomita päättymään tasapeliin. Kummankaan joukkueen pelaajat eivät nimittäin suostuneet menemään vastustajan kenttäpuoliskolle luotuun ilmastoon, vaan he pyörittelivät palloa oman maalinsa ympärillä.

Lisää Neuvostoliiton 2010-utopiasta lauantain Ilta-Sanomissa!

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?