Suomalaismies tuuletti Obaman vaalijuhlissa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Suomalaismies tuuletti Obaman vaalijuhlissa

Suomalainen Tommi Mäkilä tuuletti Barack Obaman voittoa tuhansien muiden kanssa osavaltion pääkaupungissa Des Moinesissa järjestetyissä vaalijuhlissa.

Barack Obama kiitteli kannattajiaan tuesta vaalijuhlassa Iowan pääkaupungissa Des Moinesissa.

4.1.2008 6:59

- Meno on vielä maltillista, niin alussa ollaan, Mäkilä kertoi IS:lle puhelimitse Obaman puheen aikana.

Juhlakansa kilisteli suomalaismiehen mukaan keskustan konferenssikeskuksessa varsin hillitysti.

- Mieletöntähän tämä silti on ja vähän yllättikin, että kävi näin hyvin. Kyllä ihmiset ovat täällä suut hymyssä, Mäkilä kuvaili.

Äänesti itseObaman jatkoon

Iowan osavaltion ympäristöhallinnon analyytikkona työskentelevä Mäkilä haki Yhdysvaltain kansalaisuutta voidakseen äänestää republikaanipresidentti George W. Bushia vastaan vuonna 2004. Tämän vuoden esivaaleissa hän pääsi äänestämään muiden demokraattien kanssa Obaman jatkoon.

- Äänestimme ala-asteen liikuntasalissa. Rekisteröitymisen jälkeen varsinaiseen äänestämiseen vierähti pari tuntia, Mäkilä kertoi.

Toisin kuin suljettuun lippuäänestykseen luottavilla republikaaneilla, demokraateilla oli varsin omintakeinen tapa äänestää kerääntymällä suosikkinsa mukaan salin eri nurkkiin. Koululla kävi noin 540 äänestäjää, kun taas koko osavaltiossa äänesti runsaat 230 000 demokraattia.

Kampanjatyön ohella Mäkilä on energia-asioissa yksi Obaman vapaaehtoisista neuvonantajista. Musta senaattori oli hänelle selvä valinta.

- Poliittinen järjestelmä on liian polarisoitunut: vain Obama pystyy ylittämään kahtiajaon rajat ja vetoamaan demokraattien ohella republikaaneihin ja sitoutumattomiin, Mäkilä uskoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?