Äiti liikuttui vangitun toimittajan palkinnosta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Äiti liikuttui vangitun toimittajan palkinnosta

Kiinalaisen toimittajan Shi Taon äiti Gao Quinsheng pui nyrkkiään ilmaan ja puhkesi kyyneliin noutaessaan eilen pojalleen myönnetyn sananvapauspalkinnon.

38-vuotias Shi ei voinut vastaanottaa palkintoaan itse, sillä hän kärsii kymmenen vuoden vankilatuomiota Kiinassa.­

5.6.2007 7:03

38-vuotias Shi ei voinut vastaanottaa palkintoaan itse, sillä hän kärsii kymmenen vuoden vankilatuomiota Kiinassa.

- On suuri kunnia, että pojalleni on myönnetty tämä kunnianosoitus. Shi Tao on journalisti, mutta hän on myös sananvapauden kahleiden uhri, liikuttunut Gao sanoi eilen Kapkaupungissa Kansainvälisen sanomalehtiliiton WAN:in vuosittaisen kokouksen avajaisissa.

- Kiinassa häntä pidetään rikollisena, mutta nyt hänelle on myönnetty Vapauden kultainen kynä. Se ei ole pelkästään kunnia, vaan suuri lohtu hänelle. Se todistaa, että poikani on todellakin syytön. Hän on tehnyt vain sen, mitä rohkean journalistin pitäisikin tehdä, Gao jatkoi.

- Olen ylpeä siitä, että minulla on sellainen poika kuin Shi Tao.

Kiinan sanomalehtiyhdistys ehti jo vaatia palkinnon vetämistä takaisin. Yhdistyksen mukaan Shi Tao tuomittiin asiaankuuluvan oikeudenkäynnin päätteeksi. Yhdistys myös väitti lujasti Kiinan perustuslain suojelevan sananvapautta.

- Tämä väite ei tee meihin vaikutusta. Sellaisia vapauksia ei ole olemassa tämän päivän Kiinassa. Jos niin olisi, Shi Tao ei olisi vankilassa, eivätkä myöskään kymmenet muut, Maailman päätoimittajien foorumin puheenjohtaja George Brock sanoi.

Brock myös kertoi Shi Taon äidin ottaneen "henkilökohtaisen riskin" matkustaessaan Etelä-Afrikkaan vastaanottamaan palkinnon poikansa puolesta.

Vapauden kultainen kynä -palkintoja on jaettu vuodesta 1961.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?