Heikentynyt Ike-hurrikaani matkalla kohti Havannaa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Heikentynyt Ike-hurrikaani matkalla kohti Havannaa

Kuuban pääkaupungissa Havannassa varauduttiin maanantaina hurrikaani Iken saapumiseen. Myrsky tosin oli laantunut jo ykköskategorian hurrikaaniksi Kuuban rannikolla, mutta se saattaa voimistua jälleen matkalla kohti Yhdysvaltain rannikkoa.

Kuuban pääkaupungissa Havannassa varauduttiin maanantaina hurrikaani Iken raivoon.­

8.9.2008 21:55 | Päivitetty 9.9.2008 0:09

Ike pyyhkäisi maanantaina Kuuban länsiosan yli repien kattoja ja tuhoten kahvi- ja sokeriruokoviljelmiä. Kuolonuhreilta kuitenkin ilmeisesti vältyttiin.

Televisiossa näytettiin, kuinka aallot löivät rantavalleihin ja nousivat viisikerroksisen talon korkeudelle ennen ryöpsähtämistään Baracoan kaupungin kaduille.

Tuuli riepoi juuri kypsymässä olleet kahvinpavut pensaista, tuhosi sokeriruokoviljelmiä ja lamautti nikkeliteollisuuden. Havannaan hurrikaanin ennustettiin saapuvan tiistaina.

Iken nostattamat tulvat surmasivat yli 60 ihmistä Haitissa. Myrsky koetteli pahiten Cabaretin kaupunkia maan pohjoisosassa.

Hurrikaani saattaa voimistua jälleen, kun se etenee Meksikonlahden lämpimien vesien ylle.

- Lämmin vesi on sille voimakasta polttoainetta, sanoi kuubalainen meteorologi Jose Rubieira uutistoimisto Reutersille.

Tuoreimpien ennusteiden mukaan myrsky ei osu Florida Keysin saarijonoon, mutta turisteja kehotettiin silti siirtymään pois alueelta. Paikallisten osalta evakuontipäätöstä ei tehty.

Hurrikaanivaroitus keskeytti jälleen öljyn- ja kaasuntuotannon Meksikonlahdella.

Tuotanto ehti olla käynnissä vain tovin, sillä se keskeytettiin viime viikolla kun hurrikaani Gustav riepotteli aluetta.

Meksikonlahdella tuotetaan neljännes Yhdysvaltain öljystä ja 15 prosenttia maan käyttämästä kaasusta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?