Tehdäänkö tässä olympiapommia? - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tehdäänkö tässä olympiapommia?

Kun Kiinassa räjähti reilu viikko sitten kaksi pommia Kunmingin kaupungin busseissa, viranomaiset kiiruhtivat heti vähättelemään iskujen muodostamaa uhkaa.

30.7.2008 6:58

- Ei ole olemassa mitään todisteita siitä, että välikohtaus liittyisi tuleviin Pekingin olympialaisiin, Kiinan ulkoministeriön edustaja Liu Jianchao julisti.

Tuore pommivideo asettaa kuitenkin Liun sanat uuteen valoon.

Uiguureja tukeva Turkistanin islamilainen puolue postitti vastikään internetiin hyytävän ja erittäin yksityiskohtaisen videon, jolla sen terroristit esittelevät pommintekotaitojaan.

Ryhmä otti samalla myös vastuun Kunmingin pommeista ja varoitti aikovansa iskeä seuraavaksi olympialaisten aikaan 8.-24. elokuuta.

- Aiomme ottaa maalitauluksemme olympialaisten tärkeimmät kohteet. Pyrimme iskemään Kiinan eri kaupunkeihin ankarasti ja aiomme käyttää taktiikkaa, jota ei ole koskaan aiemmin kokeiltu, terroristiryhmän komentaja Seyfullah uhkasi.

Videolla Seyfullah vihjailee, että kyse voisi olla esimerkiksi iskusta biologisilla aseilla.

Yhdysvaltalainen terrorismintutkija Ben Venzke ottaa kiinalaisryhmän uhkaukset vakavasti, vaikkakaan hänen mukaansa ryhmä ei ole esittänyt mitään todisteita siitä, että sillä olisi hallussaan biologisia aseita.

Pommintekovideo on hänen mukaansa silti sitäkin uskottavampi.

- He ovat todellinen terroristiryhmä ja he aikovat hyödyntää sen tosiseikan, että olympialaisten tulo Kiinaan antaa heille ensimmäisen kunnon tilaisuuden saada oma taistelunsa koko maailman tietoon, Venzke sanoi.

Turkistanin islamilainen puolue ajaa itsenäisyyttä islaminuskoisille uiguureille, jotka asuvat valtavalla Xingjiangin alueella Kiinan länsiosissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?