Ajatollah Ali Khamenei vaatii loppua Iranin mielenosoituksille - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ajatollah Ali Khamenei vaatii loppua Iranin mielenosoituksille

Iranin korkein johtaja ajatollah Ali Khamenei on asettunut tiukasti presidentti Mahmud Ahmadinejadin puolelle maata ravistelevassa kriisissä.

19.6.2009 17:39

Perjantairukousten yhteydessä puhunut Khamenei kielsi, että kiistellyissä presidentinvaaleissa olisi tapahtunut suurta vilppiä ja vaati loppua opposition jo päiväkausia jatkuneille mielenosoituksille. Hän tuomitsi ne laittomiksi ja sanoi protestoinnin vain auttavan Iranin vihollisia.

-Jos ne eivät lopu, kantavat mielenosoitusten johtajat vastuun seurauksista, Khamenei varoitti.

Virallisten tietojen mukaan protestien yhteydessä on kuollut seitsemän ihmistä, mutta ihmisoikeusjärjestö Amnesty arvioi määrän olevan ainakin kaksinkertainen.

Vaalit hävinneen ehdokkaan Mirhossein Mousavin kannattajat kuitenkin suunnittelevat lauantaiksi uutta suurmarssia. Viranomaiset eivät ole antaneet sille lupaa.

Khamenein puhetta oli Teheranin yliopistolla seuraamassa myös presidentti Ahmadinejad, joka sai korkeimmalta johtajalta kiistattoman tuenosoituksen.

-Oma poliittinen kantani on lähempänä presidenttiä, Khamenei linjasi.

Länsimaille täyslaidallinen

Khamenei kritisoi samalla kovasanaisesti länsimaita, etenkin Britanniaa, jotka ovat hänen mielestään yrittäneet sekaantua Iranin sisäisiin asioihin. Britannian ulkoministeriö kutsui syytösten takia Iranin suurlähettilään keskusteluihin. Myös Saksan liittokansleri Angela Merkel piti Khamenein puhetta pahana pettymyksenä.

Brittiläisen Durhamin yliopiston Iran-asiantuntija Anoush Ehteshami arvioi Khamenein halunneen tehdä selväksi, että hallinto on valmis koviinkin otteisiin.

-Hän oli täysin joustamaton, ja sanoisinpa jopa, että hän luki täysin väärin ihmisten tuntoja, kun hän ei antanut senttiäkään periksi heidän vaatimuksilleen, Ehteshami sanoi.

Viime viikon presidentinvaaleista tehtyjä satoja valituksia käsittelee 12-jäseninen valvojien neuvosto, joka on kutsunut Mousavin ja muut tappion kärsineet presidenttiehdokkaat lauantaiksi esittämään omat näkemyksensä asiasta. Neuvosto antaa ratkaisunsa äänten uudelleenlaskennasta sunnuntaina.

Istuva presidentti Ahmadinejad voitti vaalit ylivoimaisesti, mutta oppositio pitää tulosta vilpillisenä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?