USA:n korkeimman oikeuden presidentin viimeinen työpäivä? - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

USA:n korkeimman oikeuden presidentin viimeinen työpäivä?

Yhdysvaltain korkeimman oikeuden presidentti William Rehnquist asteli eilen hauraasti ulos kodistaan kesätauolle jäävän oikeuden viimeiseen istuntoon. Koko Yhdysvaltain poliittinen eliitti pidätti samalla henkeään, sillä vakavasti sairaan Rehnquistin on uumoiltu ilmoittavan erostaan millä hetkellä hyvänsä.

28.6.2005 0:00

Eturauhassyövästä kärsivä Rehnquist, 80, on nimittäin huteraksi käyneestä olemuksestaan huolimatta yksi maailman vaikutusvaltaisimmista miehistä. Koko Washington on valmistautunut jo nyt poliittiseen taisteluun hänen seuraajastaan korkeimman oikeuden ylimmälle pallille. Valtataistelusta ennakoidaan likaisinta kiistaa vuosikymmeniin.

Presidentti Bushin tukijoukot ovat luvanneet senaatissa käytävään nimitystaisteluun 18 miljoona dollaria. Demokraatit ovat puolestaan valjastaneet kovimmat mahdolliset nimet Bill Clintonia myöten omaan kampanjaansa.

Pelissä on kovat panokset, sillä korkeimman oikeuden yhdeksällä tuomarilla on paljon enemmän valtaa kuin useimmilla huippupoliitikoilla. Maan korkein oikeus edustaa ylintä mahdollista tuomiovaltaa. Valtaa lisää myös se, että tuomarien virka on elinikäinen.

Tällä hetkellä korkeimman oikeuden jakauma on ollut 5-4 vapaamielisenä pidettyjen tuomarien hyväksi. Bushin odotetaankin ajavan ehdokasta, joka kannattaa hänen oikeistolaisia kristillisiä arvojaan.

Rehnquist sai eilen vaivoin äänensä kuuluvaksi, kun hän ilmoitti istuntokauden päätöksestä. Samalla hän kiitti alaisiaan kuluneista vuosista - kuin enteillen tulevaa eroaan, josta hän ei kuitenkaan virallisesti ilmoittanut.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?