Tänään vuorossa Potomacin esivaalit - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tänään vuorossa Potomacin esivaalit

Demokraattisen puolueen presidenttiehdokkaaksi pyrkivät Hillary Clinton ja Barack Obama sekä republikaanien Mike Huckabee, John McCain ja Ron Paul mittaavat tänään kannatustaan Potomacin esivaaleiksi kutsutussa koitoksessa Marylandissa, Virginiassa ja Washington DC:n alueella.

12.2.2008 8:47 | Päivitetty 12.2.2008 23:46

Demokraattien tasaväkisessä kaksintaistelussa jokainen puoluekokousedustaja on tärkeä. Potomacin esivaaleissa on jaossa 168 varsinaista kokousedustajaa: Virginiassa 83, Marylandissa 70 ja Washington DC:ssä 15.

Potomacin esivaaleissa nähdään, jatkuuko Illinoisin senaattorin Barack Obaman hyvä menestys viikonlopun esivaaleissa myös Potomac-joen varrella. Obama voitti viime viikonvaihteessa Louisianan esivaalit ja keräsi myös eniten ääniä Mainen, Nebraskan ja Washingtonin osavaltioiden vaalikokouksista.

Voitto Mainessa oli Obamalle erityisen makea, sillä osavaltion väestörakenteen uskottiin suosivan New Yorkin senaattoria Hillary Clintonia, joka on aikaisemmissa mielipidemittauksissa saanut osavaltion valkoisten köyhien tuen. Ennakko-odotusten vastaisesti Obama vei Mainen vaalikokousten äänistä 59 prosenttia Clintonin ääniosuuden jäädessä 40 prosenttiin.

Potomacin esivaaleissa äänestäjäkunnan rakenteen Washington DC:ssä ja Marylandissa uskotaan suosivan Obamaa, sillä maan pääkaupungissa afroamerikkalaisen väestön osuus on maan korkein, 55 prosenttia. Marylandissa mustan väestön osuus on viidenneksi suurin, 28,9 prosenttia.

Virginiassa afroamerikkalaisen väestön osuus on noin viidennes, mutta osavaltion pohjoisosien lähiöissä asuu runsaasti varakasta ja hyvin koulutettua väkeä. Virginiassa Obaman mahdollisuuksia parantaa se, että Virginian demokraattien esivaalit ovat avoimet kaikille äänestäjille ja sitoutumattomien äänestäjien uskotaan tukevan Obamaa.

Sunnuntaina julkistetun Mason-Dixon-mielipidemittauksen mukaan Potomacin alueen äänestäjistä 53 prosenttia tukee Obamaa ja 37 prosenttia Clintonia.

Republikaanien puolella Arkansasin entinen kuvernööri Mike Huckabee ja texasilainen edustajainhuoneen jäsen Ron Paul jatkavat sinnittelyä presidenttiehdokkuutensa käytännössä jo varmistanutta Arizonan senaattoria John McCainia vastaan.

Mason-Dixon-mielipidemittauksen mukaan McCainia kannattaa 55 prosenttia Potomacin esivaalien äänestäjistä Huckabeen kannatuksen jäädessä 27 prosenttiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?